Prvi srebrni dolar prodat po 12 miliona puta većoj ceni

Kolekcionari novčića se trude da kupe retke kovanice i ovo nije samo hobi, nego i razumna investicija koja može doneti novac.

A dokaz za to je prodaja srebrnog dolara u odličnom stanju napravljenog 1794. godine za koji stručnjaci veruju da je to prvi srebrni dolar koji je ikada iskovan u Sjedinjenim Državama. Nedavno je prodat za 12 miliona dolara od strane GreatCollections Coin Auctions iz Ervajna, Kalifornije.

Novčić pripada izvršnom direktoru Brusu Morelanu iz Vegasa koji ga je kupio za 10.016.875 dolara 2013. godine, a veruje se da je novčić najređi te vrste. Ranije je pripadao Amonu Karteru, bivšem izdavaču novina Fort Worth Star-Telegram.

Komentarišući to, Jan Rasel, predsednik GreatCollections, rekao je: „Zbog oštrine detalja, istraživači veruju da je ovaj novčić posebno iskovan, možda kao prezentacija prvog novčića u zemlji. Zbog njegovog značaja, verovatno su ga videli predsednik Džordž Vašington, ministar finansija Aleksandar Hamilton i tadašnji državni sekretar Tomas Džeferson, koji je nadgledao kovnicu novca Sjedinjenih Država. Bez sumnje, ovo je najpoželjniji američki srebrni dolar, nacionalno numizmatičko blago. Naježio sam se kada sam zaključio transakciju za ovaj deo istorije."

Dalje je dodao: „Samo oko 140 ih je još uvek preživelo, a ovaj srebrni dolar iz 1794. je jedini poznati primerak, znatno bolji od primeraka u Nacionalnoj numizmatičkoj kolekciji Smithsonian instituta i muzeju Američkog numizmatičkog udruženja.

Sa datumom 1794. sa simboličnim ženskim prikazom slobode, kao i rečju SLOBODA, novčić je autentifikovan i ocenjen kao vrhunski, kovano stanje 66 na numizmatičkoj skali ocenjivanja od 1 do 70 od strane stručnjaka Stručne službe za ocenjivanje novčića.

Napominjući o prodaji, Morelan je rekao: „Kovanice su mi u krvi, a dolar iz 1794. bio je životni san. Zaista sam blagosloven što sam ga posedovao i nadam se da će novi vlasnik biti isto toliko radostan i ponosan kao i ja."