Smrt najbogatije žene sveta zatresla svet biznisa

Lilijan Betankur, francuska naslednica kozmetičkog giganta L'Oreal, umrla je u sredu u 94. godini života, a vest o njenoj smrti je obišla ceo svet.

Već u petak, dva dana nakon njene smrti akcije kompanije su porasle za 2,5%, što je uvećalo vrednost ove kompanije za skoro milijardu dolara.

U saopštenju datom za Gardijan, kćerka Lilijan Betankur, Franosa Betankur Mejers, rekla je da je Lilijen "mirno napustila" ovaj svet, iako uzrok smrti nije zvanično objavljen. U trenutku njene smrti, Lilijen je zvanično bila najbogatija žena na svetu, sa procenjenom neto vrednošću kompanije od 44,7 milijardi dolara, prema pisanju Forbes magazina.

Iznenadni dobitak u petak, koji je dodao 963 miliona dolara vrednosti akcija Betankur deonica, izgleda da je izazvan spekulacijom o budućnosti L'Oreala. Neki analitičari sugerišu da Nestle, koji već poseduje 23% akcija kompanije, može povećati svoj udeo. Nestle ne sme da povećava  vlasnički interes do šest meseci nakon smrti Betankurove.

Investitori već duže vreme žive na račun L'Oreala. Cena akcije kompanije porasla je za 88% u poslednjih pet godina i dostigla rekordno visok nivo u junu ove godine. Pre njene smrti, Betenkur i njeni naslednici posedovali su 33% akcija biznisa.

L'Oréal  je osnovao 1907. godine otac Lilijen Betankur - Euegen Šiler. Lilijen je bila njegova jedina naslednica. Tokom njenog života, biznis je enormno rastao, i sada kompanija ostvaruje godišnji prihod od prosečno $28.5 milijardi. L'Oréal kozmetički portfolio uključuje brendove kao što su Lancome, Ralph Lauren, Giorgio Armani, Maybelline, Redken i Essie.

Poznata kao stidljiva u javnosti, Betankurova je bila u centru pažnje u svojim kasnijim godinama nizom pravnih bitaka koje vodila. U 2011. godini sud je utvrdio da je njeno mentalno stanje, koje je izazvala demencija, čini nepodobnom za upravljanje kompanijom. Bila je pod starateljstvom svoje ćerke i unučadi, a na čelu upravnog borda L'Oreal, nasledio ju je unuk Žan Viktor Mejers.

Takođe, 2015. godine sud je doneo krivične prijave protiv osmoro ljudi koji su prevarili Betankurovu za milione dolara.

Iza Lilijen Betankur ostali su njena ćerka Fransoa i njen suprug Žan Pjer Mejers kao i dvoje unučadi.

Luxury Experience