Plutajući golijat Vladimira Potanjina stigao u Dubai

Vladimir Potanjin, nedavno sankcionisani oligarh, upravo je svoju luksuznu jahtu Nirvana vrednu 300 miliona dolara poslao na put kojim redovno plove ruske jahte - Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Obe destinacije su stekle reputaciju ozloglašenih sigurnih utočišta za ruske oligarhe. Roman Abramovič je to uradio sa svojim megajahtama Eclipse i Solaris vrednim 1,3 milijarde dolara. Evraz milijarder Aleksandar Abramov (poslovni partner Romana Abramoviča) je sledio njegov primer i premestio svoj luksuzni brod Titan vredan 100 miliona dolara u turske vode. Čak i Clio koja pripada sankcionisanom tajkunu Olegu Deripaski, ostala je na turskoj teritoriji van domašaja vlasti. Redovima ovih sjajnih i sigurnih jahti pridružuje se superjahta Nirvana Vladimira Potanjina koja koristi istu staru isprobanu formulu. Plutajući golijat stigao je u Dubai ranije ove nedelje.

Kako je izvestio Whio, jahta koju je izgradila kompanija Oceanco pristala je pod zastavom Kajmanskih ostrva u luku Rašid u Dubaiju i to na vreme. S jedne strane, Putinov prijatelj koji igra hokej na ledu dobija sankcije, s druge strane, uspešno je zaštitio svoju divnu jahtu vrednu 300 miliona dolara.

Kralj nikla, vredan 30 milijardi dolara i druga najbogatija osoba u Rusiji, blizak je Putinov saveznik i postao je najnoviji ruski oligarh kog je sankcionisala Velika Britanija. „Današnje sankcije pokazuju da ništa i niko nije zaštićen, uključujući Putinov uži krug“, rekao je portparol u saopštenju.

Impresivno je kako je Potanjin, jedan od najbogatijih ruskih oligarha i 58. najbogatija osoba na svetu do sada izbegao sankcije. Verovatno zato što SAD i njeni saveznici shvataju da Potanjin, odnosno njegova kompanija, čini oko 40% globalne proizvodnje paladijuma i 10% rafinisanog nikla – veoma ključnih metala koji se intenzivno koriste u svim vrstama proizvodnih i tehnoloških proizvoda. Međutim, Britance nije briga što su sankcionisali važno ime sa „Putinove liste“.

Jahta Nirvana koja je pobegla od zaplene izgleda vrlo elegantno sa tamnoplavim trupom, belom nadgradnjom i blago proširenim pramcem. Šestospratnica ima velike jastuke za sunce i bazen od 7,5 metara. Pod se može podići do nivoa palube, stvarajući dovoljno prostora za zabavu. Glavni salon se takođe pretvara u noćni klub. Ostali fantastični sadržaji uključuju 3D bioskop, spa centar i igraonicu u stilu kazina. Pored smeštaja za 12 gostiju, Nirvana se takođe razmeće retkim prikazom bogatstva u vidu dva terarijuma sa egzotičnim gmizavcima.

Luxury Experience