Neverovatni pad cene zlata zbog korona virusa

Cene dragocenih metala opadaju, jer investitori nemaju poverenja da su preduzete sve mere od strane centralnih banaka zarad stabilizacije tržišta…

U nedelju, stope američke federalne reserve dovedene su skoro na nulu, dok su zvaničnici obećavali da će “upumpati” 700 milijardi dolara u domaću ekonomiju. Druge centralne banke napravile su slične poteze, sa ciljem izbegavanja previranja tržišta.

Naime, cena zlata pala je ispod 1.464 dolara po unci prošlog ponedeljka, što je najveći pad u ceni ovog dragocenog metala od 1983.godine. Iako se uobičajeno smatralo bezbednom investicijom, zlato je sada prva stvar koju investitori prodaju, kako bi pokrili svoje pozicije na drugim tržištima.

Osim zlata, cene drugih dragocenih metala takođe padaju, pa je tako srebro imalo pad od 14 % i košta 12.61 dolar po unci, dostižući svoju najnižu vrednost u proteklih deset godina. Cena platine pala je za 26 %, pa jedna unca sada košta 564 dolara, što je najniža vrednost od 2002.godine. Paladijum je pao za deset procenata, na 1.626.53 dolara po unci.

Da li u vreme globalne pandemije i žestokih mera koje države preduzimaju kako bi zaštitile svoje građane postoji bezbedna investicija? Verovatno ćemo saznati u narednim danima.