Mark Zakerberg se ponovio još jednim imanjem na Havajima

Osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg i njegova supruga, Prisila Čen, počeli su da kupuju nekretnine na Havajima u septembru 2014.

On je tada kupio 707 hektara zemlje za neverovatnih 116 miliona dolara. U aprilu 2021. njihova lista za kupovinu uključivala je parcelu od 600 hektara po ceni od 53 miliona dolara na severnoj obali Kauaija. U onlajn peticiji se zahtevalo da Zakerberg prestane da „kolonizuje“ državu Havaje sa više od milion potpisa. Uprkos ovom nezadovoljstvu, moćni par nije pokazao znake usporavanja. Umesto toga, oni su kupili još 110 hektara bivše plantaže šećera na havajskom ostrvu Kauai.

Zakerberg se posvađao sa komšijama 2016. godine tako što je izgradio visoki zid oko svog imanja kako bi smanjio buku od autoputa. Ovaj zid je blokirao pristup plaži Pila'a za lokalno stanovništvo. Nakon incidenta usledilo je još jedno iskušenje u kom je Zakerberg podneo tužbu protiv porodica koje su imale vlasnička prava na parcelama u okviru njegovog imanja. Kasnije se povukao, a sa nedavnom investicijom, oni sada poseduju ogromno imanje od 1.400 jutara.

Kao što se i očekivalo, ovo nije dobro prošlo kod stanovnika, koji su taj potez opisali kao neokolonijalizam.

Mark i Prisila nastavljaju da žive na ranču Ko'olau“, rekao je Ben LaBolt, portparol para, u izjavi za novine. Planiraju je da se posvete poljoprivredi, stočarstvu i zaštiti divljih životinja na zemljištu. Nedavno kupljena poslednja parcela uključuje vekovni rezervoar čija je brana pukla 2006. godine, što je dovelo do poplave u kojoj je poginulo sedam ljudi. Rezervoar ostaje nepopravljen, ali par ostaje posvećen ispunjavanju zakonskih uslova i promovisanju bezbednosti rezervoara.

Što se njihovog doma tiče, on se nalazi na zemljištu od 700 jutara sa kućom od 600 kvadratnih metara, garažom od 16 automobila, kancelarijama i bezbednosnim štabom za Zakerbergov bezbednosni tim koji vredi 23 miliona dolara.

Luxury Experience