Koliko je otac Britni Spirs PROFITIRAO od kontrolisanja njenog života?

Kao što znate, Britni Spirs je proteklih nekoliko dana u centru pažnje, zbog pravne borbe sa svojim ocem, koji je preuzeo kontrolu nad njenim životom pre 13 godina…

Pokret #FreeBritney dobija sve više podrške, uključujući i brojne uticajne ličnosti, čiji je život promenila slavna pop princeza, bilo svojom muzikom ili generalnim postojanjem. Ipak, pre nekoliko dana, u izjavi pred sudijom Brendom Peni koja je trajala dvadeset četiri minuta, Britni je rekla da više ne želi da bude pod kontrolom svog oca, Džejmija Spirsa. Opisujući sopstveni život kao trnovitu patnju i mučenje – koje obuhvata konzumaciju različitih lekova kao što je Litijum i zabranu vađenja kontraceptivne spirale, od suda je zatražila nazad kontrolu nad svojim životom, odnosno kraj aranžmana koji je dozvolio Džejmiju Spirsu da živi od njene karijere i bogatstva u visini od 60 miliona dolara.

“Uzimajući u obzir da je moja porodica živela na osnovu moje karijere tokom 13 godina, ne bih bila iznenađena da neko od njih želi nešto da kaže protiv mene. Jednostavno, ne dopada mi se osećaj da ja radim za ljude koje ja plaćam”, izjavila je Britni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @alon_art

Ali, koliko je Džejmi Spirs zapravo profitirao od svoje ćerke? Nakon više od jedne decenije kontrole, Britni mu je plaćala mesečnu platu, obezbedila mu kanccelarijski prostor i dala dašak svoje slave. Sve u svemu, od februara 2008.godine, Džejmi Spirs je plaćen minimum pet miliona dolara. A zbog starateljstva, Britni je morala da potroši na stotine hiljada ili miliona dolara za pravnu borbu za sebe i svoje staratelje.

Ipak, od februara 2009.godine, samo godinu dana nakon što je njen otac proglašen za njenog staratelja koji je odgovoran za nju i sve što ona mora da poseduje, Britni je morala da mu plaća 16.000 dolara svakog meseca, što je otkriveno u javno dostupnim, sudskim dokumentima. Tokom 12 godina, to je zapravo suma  od 2.4 miliona dolara.

Osim toga, izveštaj Njujork Tajmsa ukazao je na činjenicu da je Džejmi Spirs dobio popriličan deo njene zarade od turneja, što objašnjava njenu izjavu da je bila primorana da radi i nastupa čak i kada to nije želela ili se nije osećala dobro. Te isplate za Džejmija Spirsa predstavljale su 1.5 procenata od prodaje karata i robe od njenih nastupa u Las Vegasu, koji su organizovani redovno od 2013. do 2017.godine. Uzimajući u obzir da je taj nastup generisao 137.7 miliona dolara prihoda, Džejmi Spirs je zaradio 2.1 milion. Tajms takođe kaže da je Spirs dobio proviziju od 2.95 procenata od njene Femme Fatale turneje iz 2011.godine. I dok je još uvek nejasno da li je to procenat od čitavog prihoda ili samo onoga što je Britni zaradila, činjenica je da je on plaćen minimum pola miliona dolara na konto toga.

Takođe, pored miliona koje je Britni isplatila svom ocu kao deo sudske presude i njegove “plate”, morala je da troši svoj novac na neke dodatne troškove. Prema navodima, ona je potrošila oko 300.000 dolara za iznajmljivanje poslovnog prostora za svog oca, kao i neverovatnu sumu zbog sudskih troškova, budući da ona mora plaćati i svoj i njegov pravni tim.

Tokom proteklih 13 godina, koliko je Britni provela pod njegovim starateljstvom, svi ti troškovi su se nagomilali. I dok nisu svi sudski troškovi javni, prema sudskim dokumentima od 2018. i 2019.godine, vidimo da je Džejmi Spirs angažovao pravnu firmu Freeman, Freeman & Smiley, koja ju je koštala oko 170.000 dolara. U drugom dokumentu vidimo da je sličnu sumu platila i svom advokatu, što ukupno dolazi do 331.940 dolara.

Prema prijavi koju je podneo advokat Džejmija Spirsa, njena “Imovina je bila skoro pri kraju” kada je on preuzeo kontrolu nad njenim životom u februaru 2008.godine. Takođe, u prijavi stoji da je između 2014. i 2018.godine vrednost njenog imetka porasla za 20 miliona dolara, zahvaljujući njenom staratelju i pametnom upravljanju novcem.  “Problemi su bili epskih proporcija tokom nekoliko godina. Izvanredne veštine su upotrebljene kako bi se postigli rezultati koje danas imamo. Njen staratelj je proveo mnogo svog profesionalnog vremena posvećujući se isključivo njoj”.

I dok Spirs ne pominje način na koji je njen otac investirao novac ili krupniju sliku svog bogatstva, ona je izjavila da ima ograničeni pristup svojim finansijama, te da ne može posedovati ni sopstvenu kreditnu karticu.

“Nema nikakvog smisla da država Kalifornija sedi skrštenih ruku i bukvalno me posmatra kako zarađujem novac i plaćam toliko mnogo ljudi, a da mi posle kažu da nisam dovoljno sposobna da se brinem sama o sebi. Odavno nemam kontrolu nad svojim novcem, i sanjam i maštam da će se ova noćna mora završiti”, izjavila je Britni.

Prema njenoj izjavi, njen otac je želeo mnogo više od njenog novca: “Plakala sam preko telefona sat vremena, on je uživao u svakom trenutku toga. Kontrola koju je imao nadamnom je neverovatna. Uživao je da me povređuje upravo kontrolom”, objašnjava pop princeza.

Za sada, Džejmi Spirs nije javno odgovorio na njeno svedočenje, ali je njegov advokat izjavio da mu je “jako žao što njegova ćerka toliko pati, jer je jako voli i mnogo mu nedostaje”.