Kada radite za kraljevsku porodicu - ne očekujte kraljevske plate

Prema navodima, u oglasu za posao ovog kraljevskog zamka navedene su plate zaposlenih, koje su zabrinjavajuće niske - jedna iznosi 30.000 dolara na godišnjem nivou...

Kraljevska porodica Velike Britanije trenutno traži radnike za brojna otvorena radna mesta - ali, ako ste mislili da je njihovo procenjeno bogatstvo od 28 milijardi dolara neki nagoveštaj visine plata njihovih zaposlenih, znajte da ste se prevarili. Ukoliko ste deo zaposlenih čuvene Firme, znajte da ćete imati rigoroznu ulogu koja zahteva najstrožiju diskreciju i visoke performanse - ipak, čitav svet praktično jedva čeka da oni naprave neku grešku - plate zaposlenih, kako su navedene na stranici sa zaposlenjima deluju preterano nisko.

Magazin Forbs je objavio da je bogatstvo kraljevske porodice Velike Britanije procenjeno na 28 milijardi dolara 2021.godine, što je procena koja je većim delom zasnovana na njihovim nekretninama, dok oni takođe imaju dosta prihoda kojima pokrivaju svoje troškove takođe. Kako saznajemo, u periodu od 2021. do 2022.godine, kraljevsko imanje zaradilo je 377 miliona dolara, pri čemu dvadeset pet procenata pripada Sovereign Grantu, fondu koji je zasnovan kako bi pokrio zvanične troškove krune. Ti zvanični troškovi obuhvataju plate zaposlenih, kao i obezbeđenje, održavanje, putovanja i mnogo toga drugog. Prema navodima, u sezoni 2021-2022, kraljevski sajt prijavio je troškove u visini od 62 miliona dolara za "operativne troškove kraljičinog domaćinstva", uz dodatna sredstva iz pomenutog fonda koja su rezervisana za održavanje Bakingemske palate.

To nas dovodi do upražnjenih radnih mesta navedenih na zvaničnom sajtu kraljevske porodice, kojih ima dvadeset a koja idu od prodajnog asistenta Vindzor zamka, preko ko-koordinatora programa Kensington palate, pa sve do starijeg projekt menadžera Bakingemske palate. Skoro svako od radnih mesta ima navedenu platu pored radnih obaveza, dok uz određene oglase plata "zavisi od iskustva". Samim tim, neki zaposleni kraljevske porodice će zarađivati 13.15 doalra po satu, što dovodi do godišnje plate od oko 42.000 dolara. Radna mesta koja uključuju platu od 13.15 dolara na sat uključuju prodajnog asistenta i radnika u magacinu, pri čemu su oba sa punim radnim vremenom, odnosno 37.5 sati tokom pet radnih dana.

Najplaćenija uloga koja je navedena jeste stariji projekt menadžer, što predstavlja poziciju koja je uključena u trajne renovacije Bakingemske palate. Ova pozicija nudi platu od 72.000 dolara na godišnjem nivou u zavisnosti od iskustva, obuhvata puno radno vreme i stalno zaposlenje. Veći deo drugih radnih mesta nudi platu koja ide od 27.000 do 42.000 dolara godišnje.

Jedan od najšokantnijih oglasa za posao je za ulogu Senior Attendant u Vindzor zamku, koji predstavlja poziciju sa punim radnim vremenom i smeštajem u palati, dok je navedena plata nešto viša od 28.600 dolara. Linija plate takođe može zavisiti od iskustva i od toga da li će zaposlena osoba živeti u palati.

Nepotrebno je reći da je teško poverovati da je manje od 29.000 dolara godišnje konkurentna plata za ulogu koja zahteva da živite na licu mesta za svoje poslodavce, čak i kada su navedeni poslodavci prestižni kao britanska kraljevska porodica. Članovi kraljevske porodice su i ranije bili kritikovani zbog plata osoblja, a Insajder je ranije izveštavao 2022. da su njihovi oglasi za posao uključivali plate „koje počinju ispod životne plate koju preporučuje Fondacija Living Vage Foundation“.

Kraljevska porodica je u to vreme odgovorila na Insajderovo izveštavanje sledećom izjavom u kojoj je demantovala njihove tvrdnje: „Razočaravajuće je otkriti očigledne netačnosti i zastarele informacije na koje se oslanjaju za niz neinformisanih i neosnovanih tvrdnji o operacijama Kraljevskog domaćinstva.” Nisu odgovorili na Insajderov zahtev za dalje pojašnjenje o tome gde su ove netačnosti.

Luxury Experience