Italijanske vlasti su zaplenile 144 miliona dolara imovine omiljenog arhitekte Vladimira Putina

Lanfranko Ćirilo, koji je dizajnirao „Putinovu palatu“, u prošlosti se suočavao sa optužbama za finansijske malverzacije.

Italijanska poreska policija, saopštila je da je zaplenila imovinu vrednu više od 144 miliona dolara od arhitekte Lanfranka Ćirila, koji je projektovao čuveno imanje poznato kao „Putinova palata” na ruskom Crnom moru.

Ćirilov advokat potvrdio je da je njegov klijent „poznati profesionalac“ u Breši, u Italiji, koga su zvaničnici optužili za kršenje poreza u izjavi, ali je insistirao da Ćirillo nije kriv „za bilo kakve prekršaje u vezi sa italijanskim porezima“. On je dodao da njegov klijent ima sedište u Rusiji otkako mu je predsednik Vladimir Putin, sa kojim je Ćirilo dugogodišnji saradnik, dao državljanstvo 2014. godine.

Među zaplenjenom imovinom nalaze se umetnička dela, nakit, gotovina, luksuzna imovina i helikopter. Odgovarajući na optužbe, Ćirilov advokat je u saopštenju naveo da je „arhitekta, koji se nalazi u Moskvi, veoma razočaran činjenicom da je, kupivši prestižnu imovinu i umetnička dela u Italiji, i obezbedivši svoju ženu i ćerku, koriste da se argumentuje da je lažirao svoje preseljenje u inostranstvo."

Ovo nije prvi put da je Ćirilo na meti italijanskih vlasti. Zvaničnici su u februaru izvršili prepad na vilu arhitekata u Ronkadelu, u blizini Breše, zbog navodnog neplaćanja poreskog računa od 50 miliona evra, a zatim su zaplenili dela umetnika uključujući Pabla Pikasa, Lusija Fontanu, Pola Sezana u prostorijama vile. Racija je bila deo tekućih istraga o Ćirilovim navodnim finansijskim malverzacijama od 2013. do 2019. i otkriće da mnoge slike nisu registrovane kod nadležnih organa prema italijanskom zakonu, dodajući još jednu optužbu protiv arhitekte.

Prema izveštajima, Ćirilovi advokati su tvrdili da je arhitekta stekao bogatstvo u Rusiji, gde je, kako tvrdi, završio projekte za 43 milijardera, kao i visoke državne kompanije Gazprom i Novatek, te stoga nije obavezan da plati porez u Italiji.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni prvi je izneo vesti o Putinovom takozvanom „Novom Versaju“, koji je dizajnirao Ćirillo, prošle godine kada je objavio video u kome je razotkrio luksuznu kuću u Putinovom vlasništvu i pozvao na proteste protiv korupcije u vladi.

Viralni video, koji je sada pregledan više od 124 miliona puta, nosi naziv „Putinova palata: Istorija najvećeg mita na svetu“ i dokumentuje raskošno imanje koje je oko četiri puta veće od Gelendžika, obližnjeg letovališta sa stanovništvom od 50.000. Kompleks takođe ima zonu zabrane letova radi održavanja bezbednosti. Kitnjasto dvorište ima kapiju na kojoj se nalazi dvoglavi zlatni orao, slična kapijama muzeja Ermitaž. Neobične stvari unutar kuće uključuju uvlačivu šipku za striptizete, lični kazino, arkadu za video igre i „akva-diskoteku“.

Luxury Experience