Indija želi da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu do 2035

Ova južnoazijska zemlja takođe namerava da pošalje prvog Indijca na Mesec do 2040. godine.

U utorak, indijski premijer Narendra Modi otkrio je da republika ima za cilj da postavi stanicu Bharatiia Antariksha (indijska svemirska stanica) do 2035. i da pošalje prvog Indijca na Mesec do 2040. godine. Ova vest dolazi kada se zemlja sprema za lansiranje ključnog probniog leta u subotu za svoju prvu misiju sa posadom, izveštava Barron. A sa Modijevom ambicioznom perspektivom, ovaj poduhvat verovatno neće biti poslednji.

Premijer je rekao zvaničnicima da treba da se oslanjaju na uspeh indijskih svemirskih inicijativa - što je prilično inspirativna platforma. Indija je 2012. godine postala prva azijska država koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa. Državna svemirska agencija, Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), lansirala je impresivna 104 satelita u jednoj misiji tri godine kasnije. Njena istraživačka potraga je takođe dovela do toga da Indija postane prva koja je spustila svemirski brod u blizini južnog pola Meseca u avgustu 2023. A prošlog meseca je uspela da lansira još jednu letelicu da posmatra najudaljenije slojeve Sunca.

Modi je zatražio da ISRO razvije planove za "seriju misija" na Mesec. Iako nije mnogo toga otkriveno o izgradnji svemirske stanice, stručnjaci takođe veruju da će zemlja moći da zadrži niske troškove za svoje novonajavljene podsticaje kopiranjem i prilagođavanjem postojeće tehnologije. Indija kaže da čini samo 2 odsto globalne svemirske ekonomije vredne 386 milijardi dolara, navodi Barron.

Trenutni fokus zemlje ostaje na svojoj prvoj misiji sa ljudskom posadom u svemir, nazvanoj Gaganiaan ili „Skycraft“. Predviđeno da se pokrene sledeće godine, operacija će imati posada koja će krenuti u trodnevnu misiju u spoljnoj orbiti Zemlje. Očekuje se da će koštati 1,08 milijardi dolara, navodi ISRO.

Na kraju krajeva, velike ambicije često dolaze sa visokim cenama.

Luxury Experience