Elon Mask uvećava svoje bogatstvo uprkos koroni

Novčanik Elona Maska će ubrzo postati mnogo deblji…

Kao deo dogovora koji je postignut u okviru paketa kompenzacije Elona Maska 2018.godine, Tesla CEO može pristupiti prvih 12 tranša opcija za kupovinu Tesla akcija, kada kompanija postigne šestomesečni prosek u visini od 100 milijardi dolara. Svaka tranša daje Masku opciju da kupi 1.69 miliona dolara u akcijama Tesla kompanije po ceni od 350.02 dolara po komadu. Ako ova cena zadrži nivo koji je imala ove nedelje, kada je dostigla 798.75 dolara, Mask ih može prodati i imati neverovatnih 758 miliona dolara profita.

Iako je Tesla, kao i praktično svaka druga kompanija u svetu imala pad u svojim brojevima zbog korona virusa, globalna pandemija je ipak donela neku korist. Deonice ove kompanije su u ponedeljak skočile za deset procenata, uz nadu da će fabrika u Fremontu uskoro biti ponovo otvorena. Taj rast cene govori nam da je trenutna kapitalizacija tržišta Tesla brenda na nivou od oko 145 milijardi dolara, što je znatno više od granice koju Mask mora sačekati kako bi profitirao.

Ipak, kao deo ovog ugovora, Mask nije dobijao platu ili bonuse, koji su bazirani na tržišnim performansama kompanije. Ukoliko zarada od 758 miliona dolara urodi plodom, ona će predstaviti najveću kompenzaciju koju je bilo koji američki direktor ikada dobio.

Za sada, ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi jer brojevi na berzi često menjaju svoj izgled. Tromesečni izveštaj kompanije, koji će tek biti predstavljen, otkriće nam više detalja o tome kako je pandemija korona virusa pogodila Tesla kompaniju, uz procenjeno vreme eventualnog oporavka. Investitori će svakako ispitati kako zatvaranje proizvodnih pogona utiče na prodaju modela, dok će nam tada otkriti i svoju prognozu za period do kraja godine.