Donald Tramp jednim ali vrednim potezom uvećao svoje bogatstvo

Kruna Vašingtona, najluksuzniji hotel u prestonici i cenjeni posed Donalda Trampa, uskoro će promeniti svoje ime, ali će zadržati prestiž koji donosi sa sobom…

Prodaja Trump International hotela pretvorena je u svojevrsnu sagu sa brojnim preokretima, ali činjenica je da se ovaj posed smatrao jednim od najraskošnijih hotela sveta. Sada je konačno promenio svog vlasnika, a nekadašnjem je doneo nekoliko miliona dolara zarade. Ako se sećate, priča od prodaji ovog hotela prvobitno je nastala 2019.godine, kada su brojni mediji objavili da će ga se Tramp otarasiti po ceni od 375 miliona dolara.

Ovaj hotel uvek je bio u centru pažnje čitavog sveta, sa pričama o užasavajućem poslovanju sa jedne strane i prikupljanjem pohvala sa druge, sa više od 1.600 najviših ocena na TripAdvisor platform. I dok je Donald Tramp oduvek govorio da je ovaj hotel zaradio više od 150 miliona dolara tokom njegovog predsedničkog mandata, njegovi politički suparnici tvrdili su da je hotel poslovao u minusu koji iznosi čitavih sedamdeset miliona dolara.

Po svemu sudeći, sva ta govorkanja su sada deo prošlosti, budući da je CGI Merchant Group, investiciona kompanija iz Majamija, potpisala ugovor o kupovini hotela koji se nalazi nadomak Bele kuće. CGI će prema navodima promeniti brendiranje ovog poseda, ukloniće Trampovo ime i upravljaće njime uz pomoć Hilton Worldwide Holdings Inc. Prodaja će biti finalizovana početkom iduće godine, kada će Trump hotel sa pet zvezdica, smešten unutar nekadašnje zgrade pošte, stare 122 godine, poneti ime Hilton Waldorf Astoria.

Tramp je prema navodima plaćao mesečni najam ovog poseda u visini od 250.000 dolara, dok je uložio skoro 210 miliona dolara u njegovo renoviranje, kako bi ga učinio vrednim imena Tramp. Tokom njegovog predsedničkog mandata, hotel je bio centralna lokacija na kojoj su se održavali brojni događaji i druge diskusije, sa lobistima i pružaocima podrške. Prema pisanjima magazina Forbes, Trampova deca, Ivanka, Džered i Erik, dobila su 7.5 % vlasništva u hotelu, a ovaj ugovor o prodaji povećaće njihovo bogatstvo za 15 miliona dolara.

Da se svet nije suočio sa pandemijom tokom Trampovog predsedničkog mandata, vrlo je moguće da bi ovaj hotel pričao sasvim drugačiju priču. Bilo kako bilo, nekadašnji američki predsednik ima povoda da se zadovoljno osmehuje, budući da je zaradio čak 165 miliona dolara od ove prodaje!