Axioma postaje prva zaplenjena superjahta koja se prodaje na aukciji

Od početka rata u Ukrajini u februaru ove godine, od ruskih biznismena za koje se veruje da su saveznici ruskog predsednika Putina, zaplenjena je luksuzna imovina vredna nekoliko milijardi dolara. Sva ova imovina ostaje na čuvanju kod lokalnih vlasti, ali se ne može monetizovati.

Svi osim jedne, prelepe Axioma superjahte vredne 75 miliona dolara. Isporučena 2013. godine u vlasništvu milijardera industrije gasa i čelika Dmitrija Pumpjanskog, Axioma će biti prodata na aukciji 23. avgusta 2022. godine. Takođe je detaljno navedeno da će Hou Robinson obaviti prodaju koja će se zatvoriti istog dana.

Axioma je zaplenjena na Gibraltaru krajem marta, zbog dugotrajnog kredita kod J.P.Morgana. Međunarodna kompanija koja upravlja Axioma jahtom nije platila zajam od 12,5 miliona dolara J.P. Morganu, na šta su upozorene vlasti čim je Pumpjanski uvršten na spiskove sankcija – i pokazalo se da je direktni korisnik (tj. vlasnik jahte).

Prošlog meseca, sud u Gibraltaru presudio je da će Axioma biti prodati na aukciji kako bi J. P. Morganu bilo omogućeno da povrati zajam. Činjenica da će se prodavati bez rezervi dodatno podstiče prethodne izveštaje da će verovatno promeniti vlasnika znatno ispod svoje trenutne vrednosti, koja se procenjuje na 75 miliona dolara. Aukcija će biti po principu “as is, where is”.

Axioma je jedna od retkih superjahti u ruskom vlasništvu koja se nudi za čarter kada nije u upotrebi od strane vlasnika. Jahta dužine 72 metra nudi smeštaj za 12 gostiju i posadu od 20 članova. Opremljena je đakuzijem na palubi za sunčanje, bazenom, vlasničkim apartmanom sa privatnom palubom, 3D privatnim bioskopom, garažom sa igračkama za vodu i mnoštvom prostorija. Gostinjske kabine i dnevni boravak izgledaju avangardno sa geometrijskim uticajima i neutralnim nijansama, nudeći širok spektar pogodnosti. Atrijum dvostruke visine je jedinstven element, koji sadrži izuzetan plafon koji podseća na okeanske talase u detaljima zlatne boje.

Jahtu je konstruisalo brodogradilište Dunya Shipyard i isporučena je pod imenom Red Square, a poslednji put je remontovana 2020. godine, kada je takođe dobila upečatljivu tirkizno-plavu boju na trupu.

Hoće li Pumpjanski ponovo osvojiti luksuznu Axiomu?

Bez rezervne cene u prodaji, postoje šanse da elegantna jahta završi u krilu Dmitrija Pumpjanskog. Ruski biznismen milijarder vredan 2,2 milijarde dolara neće trepnuti okom da vrati svoju dragocenu imovinu, posebno ako se desi da se proda za mnogo niži iznos, odnosno, 13 miliona dolara koliko iznosi kredit.

Pumpjanski je počeo kao trgovac metalima, napredovao je na lestvici rukovodeći nekoliko fabrika metala, a zatim je preuzeo fabriku cevi Sinarsky. Konačno je postao bogat kupovinom konglomerata cevi TMK i postao 100% vlasnik otkupom svojih partnera.

Šta će se konačno desiti sa Axioma jahtom saznaćemo 23. avgusta kada će se održati aukcija.

Luxury Experience