Uspon i pad osnivača Evergrande: Prodaja superjahte od 60 miliona dolara za svega 32 miliona

Nekada najbogatiji čovek u Aziji, Hui Ka-Yan, osnivač kineske kompanije Evergrande, bio je primoran da proda svoju superjahtu vrednu 60 miliona dolara za samo 32 miliona kako bi namirio ogromne dugove. Ova jahta duga 197 stopa može se pohvaliti raskošnim apartmanima, helidromom, bazenom, spa centrum i prenosivim bioskopom.

Uspon i pad su neodvojivi delovi života, a Hui Ka-yan, koji je nekada bio najbogatiji čovek u Kini, iskusio je obe faze u nekoliko decenija. Osnivač i predsednik glavne kineske građevinske kompanije China Evergrande Group nekada je nosio titulu najbogatije osobe u naciji - sve dok to više nije bio slučaj. Iako je i dalje milijarder, ovaj magnat iz Šenžena morao je da se odrekne mnogih svojih dragocenih imanja kako bi zadovoljio svoje poverioce. Jedna od takvih dragocenih stvari bila je Amels 199 Limited Editions superjahta nazvana "Event".

Originalno procenjena na 60 miliona dolara, ova luksuzna jahta dužine 197 stopa navodno je prodata za samo 32 miliona dolara 2023. godine. Kreirana 2013. godine i poznata po svojoj eleganciji, jahta je osvojila nagradu World Superyacht 2014.. Event jahta predstavlja plod saradnje između Amels brodogradilišta i dizajnera jahti Tima Hejvuda.

Glavna karakteristika ove jahte su njene brojne luksuzne karakteristike: od njenih izuzetno prostranih apartmana do bazena i bioskopa na otvorenom. Posebno se ističu krovovi koji se otvaraju kako bi putnici mogli da uživaju u zvezdama. Uz to, jahta ima i brojne druge specifične karakteristike koje su pažljivo razmatrane tokom njenog dizajniranja.

Hui je rođen 1958. godine i odrastao je u selu u Gaoxianu, naselju s manje od 50.000 stanovnika u provinciji Henan. Zapoečeo je svoju karijeru kao tehničar u lokalnoj čeličani. Međutim, njegova ambicija ga je dovela do osnivanja Evergrande u Guangzhou 1997. godine. Kompanija je brzo postala jedno od najvećih građevinskih preduzeća u Kini. Međutim, njen brzi rast doveo je i do ogromnih dugova. Kako su dugovi rasli, Hui je morao da se odrekne mnogih svojih vrednih imanja, uključujući i superjahtu Event.

Ova priča je živopisan podsetnik da bogatstvo i uspeh mogu biti prolazni, ali odlučnost i hrabrost da se suočimo s izazovima i prevazilazimo ih je ono što nas definiše.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience