Superjahta koja ima đakuzi veličine vašeg bazena

Izgrađena u Brazilu, ali dizajnirana od strane holandske firme, superjahta Queen Tati duga 36.88 metara, fokusira se na jednostavniji način života na vodi, koji možda čak možežmo nazvati rustičnom elegancijom.

Druženje sa porodicom i prijateljima mora da bude jedna od radosti posedovanja superjahte. Ali ponekad, kao vlasnik, jednostavno vam je potrebno malo privatnosti, neki prostor za beg. Zato nova superjahta Queen Tati dolazi sa onim jednim suštinskim sastojkom koji se ne nalazi na drugim motornim jahtama: vrhom jarbola. Smešteno na samom vrhu superstrukture Queen Tati je privatno skrovište vlasnika, sa sunčanom terasom, udobnim kaučem i neometanim panoramskim pogledom na pučinu i kopno.

"Vlasnik nas je zamolio da stvorimo poseban privatni prostor gde bi on i njegova supruga mogli da se sklone. To je moderna interpretacija gnezda za osmatranje na vrhu jarbola koja se koristila na jedrenjacima davno prošlih vremena", kaže Bart M. Bauhaus, suosnivač holandskog dizajnerskog studija Vripack.

Bauhaus i njegov tim kreirali su i spoljni i enterijerni dizajn ove luksuzne jahte od aluminijuma, dok je za izgradnju zadužena kompanija MCP Yachts sa sedištem u Sao Paolu. Prema njegovim rečima, ono što izdvaja Queen Tati od drugih jahti je kreativna upotreba prostora za višegeneracijsku porodicu južnoameričkog vlasnika i veliku grupu prijatelja.

"Kada stupite na brod, odmah je očigledno da nijedan kvadratni metar nije neiskorišćen. Kroz pet paluba, šest kabina, brojna sedišta, trpezarije i prostori za zabavu, fokus je na stvaranju prostora u kom svi mogu zajedno uživati", kaže on.

Jedan primer: prostrani, četvrti nivo palube - ispod skloništa jarbola - nudi opušteno obedovanje za 12 osoba, otvorenu kuhinju i ogromne sunčane terase sa svake strane đakuzija sa stranicama od stakla. Isključivanjem skrivenog ekrana porodica može uživati u večernjim filmskim večerima pod zvezdama.

Tu je i univerzalni plažni klub na jahti, koji ima plažnu sobu sa udobnim kaučem, televizorom i terasom za skakanje u more. Korak dalje je prostrana paluba za plivanje sa terasom od tikovine. Dizajnerski tim se fokusirao na održavanje svega na istom nivou, bez stepenica za mlađe ili starije članove porodice.

Takođe, tamo nećete naći tipičnu, prostorom zahtevnu garažu za čamce: čamac od 23 stope, naravno nazvan Mini Queen, živi na prednjem delu broda, zajedno sa dva skutera za vodu. Umesto toga, prostor se koristi za teretanu, kupatilo i skladište za vodene igračke.

Da budemo iskreni, jarbol nije jedino sklonište za vlasnika. Na formalnoj glavnoj palubi, gde se nalaze kuhinja, trpezarija i prostor za sedenje, nalazi se glavna spavaća soba u punoj širini. Široka skoro 7 metara stopa, glavna spavaća soba ima king-size krevet pozicioniran na levoj strani kako bi se pojačao osećaj prostranosti, sa udobnim delom za sedenje naspram njega.

Ostali smeštaji se nalaze na palubi nivoa mora, uključujući dve VIP sobe sa kupatilom i dve kabine sa dva kreveta. Napred su smeštaji za osam članova posade.

Dekoracija jahte se sastoji uglavnom od savremenih nijansi belih, bež i sivih boja kako bi se stvorio skoro skandinavski osećaj. Većina spoljnog nameštaja je slobodno stojeća i završena mat lakom, sa tkaninama u 50 nijansi sive boje.

Queen Tati je treća saradnja između MCP i Vripack, i druga Vripack motorna jahta za vlasnika, koji je prethodno krstario jahtom od 22 metra.  "Iako je bio zadovoljan da jahta mirno i tiho krstari brzinom od 13 čvorova, želeo je da ima mirnu glavu znajući da, ako dođe loše vreme, mogu brzo da se sklone", kaže Bauhaus. "Dat nam je zadatak da stvorimo trup koji može postići maksimalnu brzinu od 21 čvora."

To je značilo konstrukciju od aluminijuma kako bi se smanjila težina. I gaz od samo sedam stopa, što bi takođe omogućilo jahti da uđe u plitka sidrišta. Dodajte tome trup koji pruža glatku vožnju sa aerodinamičnim dizajnom za manji otpor. Tu su i dva motora sa turbodizelima Caterpillar C18 od 1.900 konjskih snaga. Oni mogu gurati jahtu brzinom od 17 čvorova i 21 čvor - kako je traženo. Još bolje vesti: Queen Tati može ići i dalje, sa kapacitetom rezervoara od 10.000 galona koji omogućava domet od oko 3.000 nautičkih milja pri brzini od 13 čvorova.

Pogledajte galeriju

Luxury Experience