Saturnia - jahta od 300 miliona koja će vas oduševiti

Ko kaže da sve luke moraju biti kopnene? Lazzarini nam dokazuje upravo suprotno…

Ovaj dizajnerski studio upravo je predstavio svoj najnoviji inovativni koncept, odnosno superjahtu koja istovremeno igra ulogu malog doka za tendere koji servisiraju udaljene pučine. Futuristička jahta nazvana Saturnia, dobila je geometrijski siluetu sa oštrim, ugaonim linijama. Brod će biti u celosti konstruisan od suvih karbonskih vlakana, za koje Lazzarini tvrdi da će je učiniti oko pedeset posto lakšom u odnosu na druge brodove sličnih dimenzija.

Naravno, glavni detalj jahte jeste njena privatna luka, smeštena u središnjem delu broda. Unikatni prostor dostupan je uz pomoć dva velika otvaranja sa obe strane, koja se automatski podižu kada je potrebno. Poput regularnog pristaništa, ona mogu olakšati dolaske i odlaske putnika namernika, dozvoljavajući tenderima da se ukotve unutra.

Enterijer jahte prostire se na pet spratova, uz krovni odeljak koji je posvećen anteni i radarima. Takođe, njena unutrašnjst je akcentovana velikim prozorima i visokim plafonima zbog kojih je maksimalno povezana sa morem. Raspored prostorija može biti prilagođen potrebama svih vlasnika, a može smestiti između 10 i 20 gostinjskih kabina, zajedno sa prostorima za dvadeset članova posade.

Kao što možete očekivati, Saturnia dolazi sa opsežnom listom luksuznih pogodnosti, uključujući nekoliko bazena i prostora za obedovanje na otvorenom, prostor za uzletanje eVTOL i veličanstvenu ložu sa staklenim dnom, koja pruža uživanje u pogledu na svet ispod talasa.

Kada se radi o pogonu, Lazzarini Saturnia jahtu zamišlja sa hibridnom propulzijom. Dualni dizel motori i centralni sistem vodenog džeta daće ovom brodu maksimalnu brzinu od 30 čvorova, sa daleko manje štetnih emisija.

Verovali ili ne, ovo je relativno pitom dizajn za studio Lazzarini, koji nam je ranije predstavljao megajahte u obliku ajkula i labuda, kao i hiperjahtu u formi ogromnog metka. Naravno, dizajn poput ovog sa svim svojim inovacijama, donosi i visoke cene – Saturnia jahta će vas koštati 300 miliona dolara, a može biti konstruisana za 2.5 godine.

Pogledajte više fotografija u galeriji.