Sankcionisani milijarder Alisher Usmanov tuži nemačku vladu

Sankcionisani milijarder Ališer Usmanov tuži nemačku vladu zbog povrede njegove ljudskog dostojanstva tako što je izvršila pretres i zaplenila njegovu megajahtu Dilbar vrednu 800 miliona dolara. Prema tvrdnjama ovog oligarha, plovilo dužine 156 metara takođe predstavlja i njegov "zaštićeni dom".

Ruski oligarh Ališer Usmanov možda više nema megajahtu, ali je imao priliku da oseti ukus male pobede nakon što se suočio sa morem problema - u maju ove godine, Regionalni sud u Frankfurtu je pretres njegove jahte i imovine proglasio nelegalnim, zbog nedostatka osnova u policijskom radu i osnovane sumnje u vezi sa pranjem novca, te su sve optužbe protiv njega proglašene za potpuno neosnovane.

Prema zaključcima ovog suda, istražitelji nisu adekvatno opisali postojanje sumnje da se gospodin Usmanov bavi pranjem novca, zbog čega su postali meta oštrih kritika sudija - prema navodima, istražitelji su svoje izjave bazirali na video snimku na YouTube platformi koji je napravio ruski opozicioni lider Aleksej Navalkni, prema Spiegelu. Kao odgovor na to, ovaj tajkun poreklom iz Uzbekistana podneo je ustavnu žalbu u Nemačkoj, jer je osećao da mu je povređeno osnovno pravo na nepovredivost doma, što je rezultiralo pravnim postupkom protiv minhenskog pravosuđa pred Saveznim ustavnim sudom. Osim toga, Usmanov je nazvao ove pretrese povredom njegovog ljudskog dostojanstva i kršenjem osnovnog zakona o nepovredivosti doma. Luksuzna megajahta takođe predstavlja zaštićeni dom i postupanje prema megajahti Dilbar je jasno kršenje navedenih principa.

Welt je ukazao na detalje ustavnog prigovora koji brani Usmanova protiv naloga za pretres jahte Dilbar ukotvljene u luci Bremen i vili u Bavariji, koje su bile predmet istrage. Očigledno je da će se snažno boriti kako bi se ponovo domogao svoje voljene megajahte Dilbar nakon više od godinu dana čežnje. Žalba jasno negira podršku ruskom režimu i proglašava Zakon o spoljnoj trgovini, za koji se tvrdi da ga je Usmanov prekršio, nelegitimnim. Službenici Savezne kriminalističke policije (BKA) i poreski istražitelji pretražili su nekoliko vila pored jezera. 23. septembra 2022. pronašli su četiri lažna Faberžeova jaja vredna desetine hiljada dolara. Pretražili su i stan blizu Frankfurta, megajahtu Dilbar u luci Bremen, gde su 8. novembra 2022. zaplenili retke umetničke radove vredne 5 miliona dolara.

Sada je ovaj milijarder okusio malu pobedu i koristi ovu priliku da preokrene situaciju i optuži istražitelje. Ko zna, ova malena svetla tačka možda na kraju dovede moćnu megajahtu Dilbar nazad k njemu.

Luxury Experience