Ruski milijarder poseduje najveću motornu jahtu na svetu

Postoje jahte, a postoji i Dilbar!

Otkako je debitovala na otvorenom moru 2016. godine, megajahta u vlasništvu ruskog čeličnog giganta, Ališera Usmanova, zadržala je reputaciju najveće motorne jahte na svetu po bruto tonaži.

Ovaj mamut težak 15.917 tona dugačak je više od 152 m i ima nekoliko zabavnih elemenata. Od nikad viđenih rekreativnih prostora, ova lepotica koju je izgradio Lursen otkriva dovoljno prostora da omogući ruskom milijarderu da živi kako želi tokom avantura na moru.

Brod ove veličine može se napraviti samo fantastičnim timskim radom. Espen Øino, renomirani dizajner iz Monaka, udružio se sa kompanijom British Winch Design kako bi osmislili eksterijer i enterijer jahte. Dilbar jahta vredna 600 miliona dolara nudi 3800 kvadratnih metara stambenog prostora za 24 gosta i ima ogroman bazen, koji je najveći ikada postavljen na superjahti.

Još jedan zadivljujući podvig je bašta koja odgovara veličini broda. Ispunjena je posebno razvijenom travom koja toleriše slani vazduh. Dilbar postavlja nekoliko rekorda zahvaljujući svojoj veličini i korišćenju.

Od posedovanja dva heliodroma, jednog na prednjem delu broda i drugog na palubi za sunčanje, do preko 1.000 prilagođenih jastuka za sofu na brodu, Dilbar zadivljuje brojnim aspektima.

Sledi enterijer, klasični profil sa svetlim trupom od slonovače i bronzanim akcentima, u kombinaciji sa najboljim luksuznim materijalima u klasi. Sa tako ogromnim proporcijama, četvrta najduža jahta na svetu zahteva i može da primi 100 članova posade. Raskošna morska megajahta ima ukupan kapacitet goriva od 1.000.049 litara.

Poređenja radi, Airbus A380, najvećem komercijalnom avionu na svetu, potrebno je 372.800 litara goriva za rezervoar. Da bi se napunili ogromni rezervoari Dilbar superjahte potrebno je 783,822 dolara za jedno dolivanje goriva.  

Dilbar koristi električni-dizel hibridni izvor energije koji daje najveću brzinu od 22,5 čvorova. Lurssen tvrdi da je pogon od 30.000 KW koji pokreće Dilbar najmoćniji ikad ugrađen na superjahtu. Ona je tehničko remek-delo koje koristi skoro 1.100 kilometara kablova za napajanje svih pogodnosti i objekata na brodu.

Ko je vlasnik megajahte Dilbar?

Superjahta Dilbar pripada Ališeru Usmanovu, jednom od vodećih ruskih milijardera čije se bogatstvo procenjuje na 17,9 milijardi dolara. On najveći deo svog bogatstva duguje metalurškim i rudarskim operacijama i investicijama. Osim što je većinski akcionar Metalloinvesta, Usmanov je vlasnik izdavačke kuće Kommersant. Ovaj 68-godišnji poslovni magnat je takođe suvlasnik drugog po veličini ruskog operatera mobilne telefonije, MegaFona.

Rani Facebook investitor, takođe ima udeo u Xiaomi, telekomunikacionim, rudarskim i medijskim kompanijama. Prema Forbsu, Facebook investitor je donirao preko 2,6 milijardi dolara za ciljeve kao što su zdravstvo i obrazovanje.