Prvi vodeći brod UAE: Megajahta ili ratni brod?

Megajahta dugačka 140 metara pod nazivom „UAE One“ dizajnirana je da bude vodeći brod Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju sve ili smo bar tako mislili. Teško je poverovati, ali ono što im trenutno nedostaje – uprkos mnoštvu ultraluksuznih jahti koje plove njihovim vodama – je vodeći nacionalni brod.

Dizajner iz Milana, Enco Manka nada se da će tu prazninu popuniti konceptnim brodom posebno dizajniranim za bogatu bliskoistočnu zemlju. 140-metarska megajahta nazvana „UAE One“ dizajnirana je u saradnji sa sultanom (čije ime nije objavljeno iz bezbednosnih razloga) sa ciljem da bude zvanični vodeći brod nacije.

"Ideja o UAE One rođena je 2020. godine, tokom posebnog susreta između mene i sultana Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je došao na odmor u Italiju“, otkrio je Manka. „Sultan je bio vrlo jasan i kategoričan: želeo je nešto zaista posebno i jedinstveno“, rekao je on.

Visok preko 40 metara, „UAE One“ preuzima dizajnerske naznake tradicionalnih odbrambenih brodova, a ipak ima zakrivljenu siluetu koja ga izdvaja od drugih plovila rodova na otvorenom moru. Njegov izgled naglašavaju zatamnjena stakla koja istovremeno pružaju privatnost koju zahteva jahta koja prevozi članove kraljevskih porodica.

„UAE One“ ima devet paluba, koje zauzvrat nude nešto više od 270 kvadratnih metara prostora i opremljene su da obezbede najbolji mogući smeštaj za monarhe, diplomate i posetioce.

Enterijer obuhvata vlasnički apartman, osam kabina i 14 mini apartmana. Postoji i 35 kabina za posadu. Pored smeštaja, jahta ima tri privatne sale za sastanke, za strogo tajne sastanke i salu za novinare, za intervjue i brifinge.

Međutim, 'UAE One' nije dizajniran da zadovolji potrebe samo vladinih poslova. Glavna paluba je opremljena impresivnim geometrijskim bazenom, dok se na prednjoj palubi nalazi ogromna kružna sofa i udoban kamin. Takođe su uključeni i velnes i spa centar, prostrana platforma za ronjenje u okeanu i niz salona na otvorenom za pogled na zalazak sunca.

Pošto je brz i lak transport vodećeg broda neophodan, „UAE One“ može da primi punu flotu vozila za vazduh, kopno i more. Ima „mini-unutrašnje pristanište” za manje čamce i podmornice, dva heliodroma i garažu.

Manka nije iznosio detalje o pogonu, ali po dimenzijama vodećeg broda sumnjamo da će u svom „stomaku“ sakriti mehaničko čudovište od nekoliko konja. Prema rečima dizajnera, očekuje se da će prve zvanične slike enterijera biti objavljene do kraja 2023. Sa nestrpljenjem čekamo…

Luxury Experience