Najveća jahta na svetu želi da spasi naše okeane

Kao najveći istraživački brod, ova jahta će se pobrinuti za istrebljivanje morskog sveta, klimatske promene i zagađenost plastikom…

Sa 190 metara u dužini, REV Ocean jahta nosi krunu najveće jahte sveta, pobedivši čuvenu jahtu Azzam za 3 metra. Vlasnik jahte, Kjel Inge Roke, koji je svoje bogatstvo zaradio pecajući i na nafti, želeo je da ovaj veličanstveni brod bude mnogo više od običnog broda. On je odlučio da konstruiše nešto zaista posebno – hibridni brod koji kombinuje enterijer luksuzne jahte, sa trupom koji može lomiti leb i laboratorijama polarnog istraživačkog broda.

Bez iznenađenja, REV Ocean je istovremeno postala i najveća istraživačka jahta na svetu. “Ona je veća od normalnog istraživačkog broda, skoro duplo”, izjavio je Aleks Rodžers, morski ekolog koji je napustio svoje mesto profesora na Univerzitetu Oksford, kako bi postao direktor nauke na ovom brodu. “Imamo čitav spektar naučne opreme, podmornicu koja se spušta najdublje na svetu, sve do 2.2 km dubine. Jahta ima tri mokre laboratorije za biologiju, mikrobiologiju i geologiju, dve suve laboratorije i medijsku laboratoriju, kao i opremu za izvlačenje uzoraka na dubini od 6 kilometara”, dodao je.

U istraživačkom režimu, jahta može primiti do 54 naučnika i 36 članova posade, koji su uglavnom specijalizovani tehničari. Kao čarter jahta, ona nudi dovoljno mesta za 28 gostiju u četrnaest kabina, zajedno sa 54 člana posade.

REV Ocean ima tri bazena, više zajedničkih prostora, nekoliko trpezarija, vidikovac i auditorijum sa 35 mesta, učionice i bolnicu. Istraživanje kojim će se baviti biće fokusirano na tri glavna problema – preterano pecanje, klimatske promene i zagađenost plastikom. Jahta takođe ima novi poslovni model – njeno iznajmljivanje će pokrivati troškove istraživanja, tako da naučnici neće morati ništa da plaćaju.

Prema navodima, Roke je investirao oko 350 miliona dolara u konstrukciju ove jahte, sa planovima da je iznajmljuje u naučne svrhe za 1 dolar godišnje. Kako i sam kaže, njegove prethodne poslovne aktivnosti doprinele su problemima sa kojima se svet sada suočava, zbog čega želi da bude deo rešenja.

Jahta će biti spremna za prvu plovidbu za dve godine, nakon čega će se uputiti na devičansko putovanje u trajanju od 250 dana.