Najbogatiji čovek Ukrajine kupio jahtu od pola milijarde dolara

Najbogatiji čovek u Ukrajini sprema se da preuzme svoju ultra-luksuznu jahtu vrednu 500 miliona dolara…

Dugačka kao tri olimpijska bazena, tajanstvena jahta ‘Project Luminance’ prostire se na četiri palube, ima dve heliodromske piste, veliki bazen i plažni klub.

Uvek postoji potreba za ljubavlju i svetlošću, pa je jahta ‘Project Luminance’ dužine 144 metra više nego dobrodošla da plovi otvorenim morima. Ovaj kolos je viđen kako napušta brodogradilište za svoje konačne probne vožnje na moru. Brod od 9.400 tona, sedmi po veličini koji je do sada izgradila kompanija Lurssen, lansiran je 2022. godine i najavljen je kao najveća jahta koja će biti isporučena 2023. godine.

Gradnja ovog kolosalnog projekta počela je 2018. godine, ali su do sada otkriveni samo mali detalji. Lurssen i Espen Oeino su se udružili trideseti put kako bi ostvarili nautičke snove milijardera Rinata Akhmetova. Enterijeri su obavijeni velom tajne, ali s obzirom na rad Fransoe Zuretija, možemo sa sigurnošću reći da su neosporno raskošni.

Šta možemo očekivati od jahte Luminance?

Pogled na jahtu Luminance tokom njenih konačnih probnih vožnji podseća vas na druge velike brodove koji izlaze iz Lürssen radionice, dizajnirane od strane Espena Oeina, poput Nord, Flying Fox i Dilbar. Duža od megajahte Nord, najnovija megajahta će koštati više od 500 miliona dolara. Video je otkrio ogromni brod sa više paluba, palubama od tikovine, čeličnim trupom i aluminijumskom nadgradnjom.

Njena širina od 19 metara, terasaste palube i produženi pramac daju prilično dobru predstavu o unutrašnjim luksuzima. Pogodnosti uključuju bazen na krmi, heliodromsku pistu i nekoliko opcija za odmaranje i obedovanje. Zahvaljujući visoko-performansnim MTU motorima, očekuje se da će Luminance dostići maksimalne brzine od preko 20 čvorova. Milijarder će morati da izdvoji između 50-60 miliona dolara godišnje za njeno održavanje. Skoro 500 miliona dolara vredan Project Luminance biće isporučen kasnije ove godine.

Ko je Rinat Akhmetov?

Akhmetov, star 57 godina, najbogatija je osoba u Ukrajini, osnivač i predsednik System Capital Management (SCM), finansijske i industrijske holding kompanije. Rođen kao sin rudara u Donjecku, ovaj tajkun ima procenjenu neto vrednost od 4 milijarde dolara i s pravom se naziva ukrajinskim Romanom Abramovičem kada je reč o bogatstvu. Ostale stvari koje povezuju ova dva tajkuna su luksuzne jahte i fudbalski klub Shakhtar Donetsk. Bogati poslovni čovek je osnovao SCM pre skoro 25 godina, koji je porastao na neverovatnih 500 kompanija koje zapošljavaju oko 200 hiljada ljudi. Ukrajinski milijarder poseduje vilu u Francuskoj i najskuplji penthaus u Londonu u One Hyde Parku, za koji se izveštava da je koštao 213 miliona dolara, sa dodatnih 120 miliona dolara potrošenih na renoviranje. Sa Project Luminance, nesumnjivo će imati još jednu kraljevsku imovinu u svojim rukama.

Luxury Experience