Kako izgleda jahta najbogatijeg čoveka sveta vredna pola milijarde dolara

 “Nadomak Roterdama, jedna izuzetna nova kreacija polako dobija svoj oblik: u pitanju je 127 metara dugački brod sa tri jarbola, a o njemu se praktično nista ne zna… Čak ni ljudi koji na njemu rade ne znaju sve detalje, sem jednog: kada bude završen, odmah će moći da se nazove jednom od najfinijih jahti na čitavom svetu”…

Ovo je odlomak iz predstojeće knjige osnivača kompanije Amazon, Džefa Bezosa. I dok je čitav svet sa žudnjom iščekivao otkrivanje njegovih novih poslovnih poduhvata kada se povuče sa CEO pozicije svoje imperije, možemo reći da su vesti o konstruisanju veličanstvene jahte na kojoj će uživati kada god to poželi, sasvim jasne.

Jahta o kojoj se govori, biće najskuplja svoje vrste, sa cenom od pola milijarde dolara, a nastaće kao delo brodogradilišta Oceanco, koje je bazirano u Holandiji. Superjahta će biti veličanstvena i grandiozna – imaće svoj sopstveni pomoćni brod sa heliodromom. To je opcija koja je sama po sebi pogodna, ali i neizbežna, uzimajući u obzir trenutno partnerstvo između Bezosa i pilota helikoptera, Loren Sančez. Kako izveštaji sugerišu, Bezos je počeo da savladava veštinu letenja.

Dizajn će, kako se očekuje, biti baziran na Oceanco 108M Black Pearl modelu, koji je trenutno najveći i tehnološki najnaprednija jahta na svetu. Štaviše, novitet će sadržati tri gigantska jarbola, koji će ga pokretati, zajedno sa nekoliko paluba. Jedan izveštaj za jahtu kaže da je visoka poput “Velikih piramida u Gizi”, te da će sadržati savršeni bazen, ambijentalni bioskop na praktično svakoj palubi.

Sa ovim vestima, Bezos postaje član super-elitnog kluba vlasnika megajahti. Kada je vaše bogatstvo procenjeno na skoro 200 milijardi dolara, to vam možda ne predstavlja neku veliku stvar. Prema navodima, Bezos je izjavio da će se nakon penzionisanja posvetiti Bezos Earth Fund inicijativi i filantropiji, što mnogi sada dovode u pitanje.