Kairos - čarobna jahta za svet budućnosti

Tri giganta u svetu brodarstva predstavila su električni hibrid Kairos, kao jedan primer njihove misije razvijanja više održivih superjahti…

Stari Grci imali su dve reči za vreme – Chronos, koja označava hronološko ili sekvencijalno vreme, ono prikazano sunčevim satom i Kairos, izraz koji sa druge strane označava kritični ili oportunistički momenat, koji obeležava pravo vreme za krucijalnu akciju. U Bibliji, Kairos je termin za vreme koji označava transformaciju i promenu života.

Tri najznačajnija igrača u polju superjahti sada sarađuju na morskoj verziji Kairosa, sa fokusom na kreiranju novog sistema E-hibridne propulzije, koji će biti smešten unutar najmodernijeg trupa, dajući nam tako sasvim drugačiji uvid u dizajniranje jahti.

Prvo partnerstvo između dizajnerskog studija Pininfarina, holandskog brodogradilišta Oceanco i Lateral Naval Archtiects koji su posvećeni tehničkim dizajnima, nagoveštava nam nešto sasvim drugačije u svetu održivog dizajna. Jahta Kairos, dugačka 89.9 metara koristiće baterije kao primarni izvor svoje snage, kao deo Oceanco NXT inicijative na polju održivosti i inovacija.

“Naša strast kao dizajnera, jeste osmišljavanje novih koncepata prostora koji mogu očarati svaki trenutak jahting iskustva”, objašnjava Paolo Pininfarina, predsedavajući Pininfarina grupe, opisujući Kairos.

Marsel Onkenhut, CEO Oceanco brodogradilišta, hvalio je partnerstvo između tri firme: “Kada vlasnici vide Oceanco NXT obeležje na dizajnu jedne jahte, znaju da mogu očekivati uzvišeni standard života na pučini, koji je u savršenom skladu sa novim perspektivama kada se radi o održivosti i životnom stilu”, izjavio je.

Tvorci slavnih superjahti, kao što su Dar, Bravo Eugenia i Kaos, predstavio je svoju NXT inicijativu u oktobru 2020.godine, najavljujući da će različiti projekti biti rođeni iz saradnje brojnih dizajnera i Oceanco. Tokom panel diskusije na temu kako NXT može izgledati, Onkenhut je izjavio da bi njegovo brodogradilište moglo potražiti partnerstva i u kompanijama čiji rad nije fokusiran na svet nautike, ali koje bi im ipak mogle pružiti održivu tehnologiju. “Sutra može doći već danas”, izjavio je tokom prezentacije.