Jedna od najboljih jahti sveta je u Crnoj Gori

Po svemu sudeći, naša komšijska zemlja, Crna Gora, postaje pravo mesto okupljanja najbogatijih ljudi sveta...

Da li je to zbog predivnog primorja, interesantne prirode ili raskošnih hotela koji se neprestano otvaraju i očaravaju ne možemo tačno znati, ali činjenica je da oni sa najdubljim džepovima, kada su na svom putu kroz evropski deo naše planete, Crnu Goru nikada ne zaobilaze, a evo i dokaza za to - jedna od najboljih jahti sveta trenutno se nalazi u Crnoj Gori, a zapravo, nekada je pripadala su-osnivaču kompanije Microsoft, Polu Alenu, koji je preminuo. 

Nakon smrti vlasnika, jahta je sa svojih 126 metara stavljena na prodaju po ceni od 295 miliona dolara, a za sada nije sigurno da li na njoj trenutno uživa novi vlasnik ili je samo iznajmljena. Nazvana Octopus, sastoji se od osam paluba, što je donekle inspirisalo njen naziv, dok je dizajn jahte delo slavnog nautičkog arhitekte, Espena Oina i Džonatana Kvina Bareta. 

Na njoj, dovoljno mesta pronalazi dvadeset šest gostiju u trinaest kabina, dok je za njeno glatko funkcionisanje potrebna posada od šezdeset članova, koja je dobila svoje posebne smeštajne jedinice. Luksuzna jahta ima impresivni prelazni opseg od 12.500 nautičkih milja kada jedri brzinom od 12 čvorova, čemu doprinosi par hibridnih ABB Industry AG E-motora koji joj daju zavidnu snagu. 

Kao što je očekivano, Octopus jahta je okarakterisana sa više pogodnosti u formi heliodroma i hangarskog prostora za dva helikoptera, privatnog bioskopa, košarkaškog terena, kluba, đakuzi kade, prostranog bazena, biblioteke, teretane, luksuzne kuhinje i opservacijske lože sa staklenim dnom.

Takođe, ona poseduje i ronilački centar sa hiperbaričnom komorom, zajedno sa klubom i barom smeštenim sa strane. Kada posmatramo ovu jahtu, možemo zaključiti da život na pučini ne zvuči kao sasvim loša ideja.