Jahta Džefa Bezosa uskoro spremna za isplovljavanje

Koru, 500 miliona dolara vredna megajahta Džefa Bezosa, konačno je počela sa pomorskim ispitivanjima, čime se luksuzno plovilo od 127 metara približilo tome da postane druga najveća jahta jedrilica na svetu, posle jedrilice Andreja Meljničenka…

Video snimak na YouTube koji je postavio Dutch Yachting prikazuje nam kako megajahta prolazi kroz preliminarni set testova prvog dana svojih morskih ispitivanja. Pomorska ispitivanja novokonstruisanog broda su važna kako bi se osigurala njegova ukupna sigurnost i otkrili problemi pre konačne primopredaje. Video počinje snimkom broda koji se izvlači u otvorene vode pre izlaska sunca u maglovito jutro. Nakon toga, megajahta Koru počinje sa testiranjem baterije na sopstveni pogon, radeći zaokrete za 180 stepeni i vršeći testove kruga okretanja. Zanimljivo je da je ovo prvi put da je gigantski luksuzni brod snimljen kako se kreće uz pomoć sopstvenog pogonskog sklopa.

Dok su tri ogromna jarbola jedrilice Koru bila natopljena prošlog leta kada je izvađena iz suvog doka, jedra tek treba da se razviju, što se očekuje da će biti urađeno u narednih nekoliko dana tokom ispitivanja na moru. Sa razvijenim jedrima, jahta sa tri jarbola biće prizor za posmatranje. YouTube video takođe uključuje snimke luksuzne megajahte dronom, što nam daje uvid u neke od njenih pogodnosti koje su vidljive spolja. Plovilo ima tri ogromne palube i najmanje dva velika bazena. Koru ima mornarički trup sa crvenim trakama i belu nadgradnju ukrašenu lakiranim drvetom. Njen prelep oblik karakteriše dugačak pramac i klasična krma.

Prvobitno identifikovana kao Oceanco Y721, jedrilica od 127 metara je početkom ove godine krštena kao Koru. To je maorska reč koja se prevodi kao "novi počeci". Plovilo je bilo zahvaćeno kontroverzom 2021. godine kada se ispostavilo da će istorijski most De Hef morati da se demontira kako bi se omogućilo da jarboli prođu ispod. Međutim, Oceanco je odlučio da transportuje plovilo bez jarbola, pomažući da most ostane netaknut.

Očekuje se da će veličanstvena superjahta uskoro završiti svoja ispitivanja na moru i biti isporučena njenom vlasniku milijarderu kasnije ove godine. Koru takođe ima podjednako interesantan pomoćni brod, nazvan Abeona po rimskoj boginji koja je predvodila odlazak putnika. Brod koji je napravio Damen Yachting ima 75 metara, što ga čini najvećom jahtom napravljenom po meri. Plovilo za podršku je završilo svoja ispitivanja na moru u decembru 2022. i nedavno je predato osnivaču Amazona.

Luxury Experience