Igra mačke i miša: kako jahta slavnog oligarha konstantno izbegava zaplenu?

Mnogi bi pomislili da su dani jedrenja ostali daleko iza Ališera Usmanova nakon što mu je zaplenjena njegova voljena jahta Dilbar, vredna 600 miliona dolara…

Ipak, ovaj rani Facebook investitor takođe poseduje jahtu Alaiya vrednu 300 miliona dolara, koju je uprkos svemu uspeo da sačuva od kandži vlasti koje žele da je zaplene. Elegantna jahta krstarila je do Malea u maju ove godine, kako bi izbegla zatočeništvo.

U tom periodu, destinacija Alaiya jahte pominjana je u kontekstu “Armed Guards”, odnosno tehnike koja se koristi da se zametnu tragovi i planovi putovanja, kako bi se izbegli susreti sa piratima. Nakon što je nekoliko nedelja bila u mraku, jahta se ponovo pojavila u lučkom gradu Palaio Faliro u Grčkoj, što je za mnoge bilo čudno – zašto nije odabrana turska, ruska ili neka druga, prijateljski nastrojena obala? Uprkos činjenici da je bilo veoma teško dokazati vlasništvo, luksuzni brod je u svakom slučaju bio u direktnoj opasnosti od zaplene.

Po svemu sudeći, pripadnici vlasti nisu baš dobri u ovoj igri mačke i miša, budući da je Usmanova Alaiya jahta viđena u luci Trst, u Italiji, odakle će se prema svemu sudeći zaputiti ka nekoj bezbednoj lokaciji. Kao što smo već rekli, glavna lepotica Usmanove flote, jahta Dilbar, prebačena je iz Hamburga u Bremen, dok je čak 60 pripadnika vlasti izvršilo raciju kako bi prikupilo dokaze o pranju novca i izbegavanju plaćanja poreza.

Kada se radi o predivnoj Alaiya jahti, čudu koje potpisuje brodogradilište Lurssen, ona je lansirana 2019.godine i bila je jedna od glavnih zvezda sajmu jahti u Monaku. Sa veličanstvenih 6 paluba, njen enterijer i eksterijer nastali su kao delo Winch Design studija. Enterijeri Alaiya jahte izdvajaju je od svih drugih zahvaljujući upotrebi Calacatta Vogli mermera, 24-karatnih zlatnih detalja, mermernom stepeništu i zlatnim gelenderima, dok su deo jahte teretana, bioskop, čajdžinica, heliodrom i prostrani klub na plaži sa spa odeljkom.

Luxury Experience