Građani Nemačke platili 12 miliona dolara za održavanje jahte ruskog oligarha

Ališer Usmanov, jedan od najpoznatijih ruskih oligarha, izgubio je svoju cenjenu jahtu Dilbar još u aprilu ove godine…

Pretpostavljamo da je bilo veoma teško odreći se nečega toliko veličanstvenog kao što je luksuzna superjahta vredna 800 miliona dolara, ali takođe je nije bilo lako ni održavati. Milijarder ili vlada države koja ju je zaplenila, moraju trošiti ogromne sume novca koje se na mesečnom nivou mere milionima kako bi je održavali. Baš to nas je navelo da razmislimo koliko održavanje gigantske jahte kao što je Dilbar može koštati nemačke vlasti, uzimajući u obzir da su je zvaničnici zaplenili i da je drže u luci Hamburg skoro pola godine.

Od svoje zaplene, jahta se nije pomerila sa svog mesta, mada je bila u celosti prekrivena jedno vreme, verovatno zbog nanošenja novog sloja boje. Ukotvljena i nepokretna poput plastične patkice, ova jahta je generisala samo ogromne mesečne troškove. Njeno održavanje sasvim sigurno je obogaljilo nemački budžet koji je već na izdisaju zbog posledica uvođenja sankcija Rusiji, a pored svega toga, ona je izgubila svoj registarski broj i samim tim, osiguranje.

Kao što smo naveli, gigantska jahta zauzima mesto u luci Hamburg proteklih šest meseci, dok bi njeno pomeranje na drugu lokaciju moglo dovesti do oštećenja koje bi moralo biti sanirano o trošku Nemačke, i nikako ne bi bilo jeftino. Prema video snimku koji se nalazi na YouTube kanalu, eSysman SuperYacht, polisa osiguranja za brod vredan pola milijarde dolara mogla bi koštati oko milion dolara mesečno. Budući da je cena Dilbar jahte 800 miliona dolara, polisa bi koštala negde oko 1.4 miliona dolara mesečno. Potom, tu su troškovi održavanja, koji za bro dove veličine dosežu na stotine hiljada dolara mesečno.

Ukoliko pretpostavimo da samo osnovna posada vodi računa o ovom brodu, to je u svakom slučaju minimum od 40-50 ljudi, što bi značilo da se za njihove plate mora izdvojiti oko 335.000 dolara na mesečnom nivou. Pored plata, jahta ovih dimenzija troši novac i za održavanje, što na čitavu sumu dodaje oko 30.000 dolara dnevno.

Prema našim proračunima, Dilbar jahta, koja je zaplenjena već šest meseci, potrošila je oko 12 miliona dolara nemačkoj vladi, bez troškova sidrenja, a na mesečnom nivou, ona košta nemačke državljane oko 2 miliona dolara.

Vodeći ruski milijarder, Usmanov, čije se bogatstvo procenjuje na 17.9 milijardi dolara, podneo je žalbu Evropskom sudu 29. aprila, tražeći od njih da suspenduju sankcije sve dok sudije ne donesu pravosnažnu odluku. Njegov zahtev je odbijen, zbog čega je ostao bez svog voljenog broda. Ipak, da mu je brod vraćen, nemačka vlada bi uštedela veliku količinu novca. Do kada će oni biti primorani da snose troškove održavanja ovog broda, budući da evropski sudovi koji se bore oko sankcija mogu produžiti pravnu bitku i na nekoliko godina ostaje da vidimo.

Luxury Experience