Ferrari otkriva tajanstvenu trkačku jahtu sa hidrofoilima: Nova era luksuznih vodenih vozila?

Po svemu sudeći, Ferrari uskoro planira da osvoji visoke talase i predstavi trkačku jahtu visokih performansi sa hidrofoilima, vrednu nekoliko miliona dolara…

Ukoliko pratite slavni brend na Instagramu, onda ste se verovatno zapitali zašto su nedavno preplavili svoj zvanični nalog preplavili sa više od 10 slika okeana, i svakako niste jedini. Mi smo podjednako zbunjeni. Štaviše, italijanski brend je na svom YouTube kanalu postavio kratak video kao najavu svog nadolazećeg projekta koji definitivno nije namenjen ulicama.

Video od 46 sekundi uključuje mnogo vizuala otvorenih voda, jasno sugerišući da će to biti plovilo neke vrste. Ali tačno na čemu Ferrari radi? Pa, vaša pretpostavka je jednako dobra kao naša. Međutim, video vrlo kratko prikazuje ono što izgleda kao lopatica hidrofoila, nagoveštavajući da automobilski proizvođač može pripremati trkačku jahtu sa karakteristikama koje obično povezujemo sa Ferrari automobilima visokih performansi.

Hidrofoil je podvodno peraje sa površinom nalik krilu koje je dizajnirano da podigne plovilo koje se nalazi iznad površine vode kroz koju se kreće. Značajno smanjuje otpor podizanjem trupa iznad vode, što pomaže plovilu da postigne veće brzine bez potrošnje veće snage. Kao što je već pomenuto, nemamo apsolutno nikakve informacije o vodenom vozilu Ferrari brenda, uključujući njegovu veličinu, detalje pogonskog sklopa ili čak dizajn. Najbolje što možemo učiniti je nagađati.

"Audaciously redefine the limits of possible. Conquering racetracks and roads all over the Earth," stoji u scenariju uz video. "A hunger to set benchmarks and break records. Our sights fixed on new horizons. Taking the race where we never have before." Ovo sugeriše da Ferrari možda razvija plovilo namenjeno veoma visokim brzinama.

Da li će biti pokretano slavnim 6,5-litarskim V12 motorom brenda, koji može proizvesti više od 800 konjskih snaga? Nećemo biti iznenađeni ako ima hibridni pogonski sklop iz Ferrari 296 GTB modela. Ipak, prilično smo sigurni da će misteriozno vodeno vozilo biti impresivna mašina.

Ferrari nije jedini proizvođač automobila visokih performansi koji ulazi u svet jahti. Proizvođači poput Bentley, Porsche, Lamborghini i Mercedes-AMG su svi pozajmili svoje brendove visokokvalitetnim plovilima. Zapravo, ovo nije ni prvi put da se Ferrari uključuje u pomorske projekte. Još tokom pedesetih godina prošlog veka, Enco Ferrari je opremio Ahila Kastoldija sa V12 motorom od 4,5 litara iz automobila 375 F1. Brza jahta sa V12 motorom postavila je rekord od 242 kilometra na čas na jezeru Iseo u Italiji. Tokom devedesetih, Ferrari je sarađivao sa italijanskom kompanijom Riva kako bi izgradio 30 primeraka brze jahte Riva Ferrari 32. Interesantno je da su ova dva italijanska brenda i dalje zvanični partneri, sugerišući da bi Riva mogla biti uključena u najnoviji projekat.

Najveći rival Ferrari brenda, Lamborghini, sarađivao je sa brodogradilištem The Italian Sea Group kako bi predstavio jahtu Tecnomar for Lamborghini 63 još 2020. godine. Kako samo ime sugeriše, ovo je omaž godini osnivanja proizvođača automobila. Dizajn plovila visokih performansi inspirisan je Lamborghini Sián FKP 37 - prvim proizvodnim hibridnim automobilom italijanskog proizvođača sa 807KS i maksimalnom brzinom od 350 kilometara na čas. Izrađena od lakih karbonskih vlakana, jahta ima težinu od svega 24 tone, što je impresivno za plovilo dužine 63 stopa. Pokreću je dva MAN V12 motora snage 2.000KS, koji mogu potisnuti plovilo do maksimalne brzine od 60 čvorova. Tecnomar for Lamborghini 63 je lansiran sa početnom cenom od 3,4 miliona dolara, a proizvodnja je bila ograničena na samo 63 jedinice. Biće interesantno videti da li će Ferrari nadolazeća trkačka jahta direktno konkurisati Lamborghini 63.

Luxury Experience