Elegantna jahta na solarni pogon Zaha Hadid Architects oduševljava svojim dizajnom

Jahta sa skoro nultom emisijom gasova inspirisana je fluidnošću i dinamikom okeanskih talasa.

Oneiric je nova jahta koju je dizajnirao Zaha Hadid Architects studio (ZHA) i kombinuje inžinjersku stručnost italijanskog brodogradilišta Rossinavi sa prepoznatljivom estetikom firme sa sedištem u Londonu.

Inspirisana okeanskim talasima, model od 45 metara je prepun fluidnih linija i asimetričnih oblina koje zajedno stvaraju futurističku siluetu. Kao novi „glavni brod zelene tehnologije“ Rossinavi, Oneiric je takođe na ivici održivog pomorskog dizajna.

Jahta je opremljena sa tri nivoa solarnih panela koji generišu čistu energiju i skladište je u bateriji na brodu. Takođe je opremljena kontrolnim centrom vođenim veštačkom inteligencijom koji prati nivoe energije, status baterije i druge faktore životne sredine kako bi se osigurala maksimalna efikasnost.

Na jednodnevnom putovanju, jahta može krstariti 100 sve vreme u potpuno električnom režimu sa nultom emisijom i nultom bukom, prema brodogradilištu. Na transatlantskim putovanjima, u međuvremenu, jahta može da krstari u potpuno električnom režimu do 70 odsto vremena. Kako navodi slavno brodogradilište, na ovaj način jahta uštedi oko 44 tone emisija CO2 u poređenju sa standardnim superjahtama, dok pored svega toga, ona može napajati porodičnu vilu na kopnu kada je usidrena. 

Iste vijugave linije i reflektivne površine eksterijera jahte prenose se u enterijere. Živopisni stambeni prostori se sastoje od više dnevnih i trpezarijskih odeljaka, elegantne sobe za medije, četiri kabine za goste, četiri kabine za posadu i vlasničkog apartmana, koji nudi panoramski pogled i kompoziciju krovnih prozora koji omogućavaju da se svetlost filtrira odozgo.

Kako tonaža plovila utiče na energetsku efikasnost, materijali koji su se koristili u izgradnji su lagani, a mnogi se takođe mogu reciklirati. Dekor je elegantan i savremen.

Eksterijer jahte obuhvata platformu za plivanje na krmi sa direktnim pristupom okeanu i đakuzijem, zajedno sa prednjim otvorenim salonom koji može biti zasenčen strukturama koje se mogu uvlačiti.

„Oneiric je dizajnirana i projektovana bez kompromisa, pružajući nenadmašno iskustvo za vlasnika i goste, a dajući prioritet zdravlju okeana“, navodi se u saopštenju brodogradilišta.

Zvuči nam kao san.