Ekološki otisak luksuza: kako Džef Bezos i njegova Koru jahta uništavaju planetu

Superjahta "Koru", koja je u vlasništvu Džefa Bezosa, centimilijardera i osnivača Amazona, jedinstven je primer luksuza i tehnološke sofisticiranosti, ali i ogromnog ekološkog otiska...

Ova jahta, koja je najveća jedrilica na svetu, duga je 127 metara, a njena izgradnja trajala je tri godine. Iako koristi snagu vetra zahvaljujući svojim ogromnim jedrima, "Koru" takođe koristi dva MTU motora za pogon kada jedra nisu u upotrebi, što dodatno doprinosi zagađenju.

Ovaj brod emituje zapanjujućih 7.150 tona CO2 godišnje, što je 1.500 puta više od prosečne osobe. Za ilustraciju, prosečan čovek emituje oko 4,7 tona CO2 za 365 dana. Osim toga, zbog nedostatka helidroma na "Koru", Bezos je naručio prateći brod "Abeona" vredan 75 miliona dolara. "Abeona" sadrži sve potrebne igračke, uključujući helikopter, i pokreće se pomoću dva 16-cilindrična dizel motora MTU koji proizvode 3.046 konjskih snaga, a time i dodatne štetne emisije.

Oxfam International je ukazao na problem koji predstavlja ogromna emisija ugljen-dioksida od strane milijardera. Kroz korporacije koje poseduju, milijarderi emituju milion puta više CO2 od prosečne osobe. Oni često favorizuju investicije u teško zagađujuće industrije, poput fosilnih goriva, što dodatno povećava njihov ekološki otisak.

Ovaj primer samo potvrđuje širi problem globalne nejednakosti u emisijama ugljen-dioksida. Najbogatiji 1% emitera proizvodi preko 1.000 puta više CO2 nego najsiromašniji 1%. Ova diskrepancija u bogatstvu između milijardera i običnih ljudi jasno se ogleda i u njihovim ugljeničnim otiscima.

 

"Koru" je u vreme pisanja članka bila na putu dugom 6.500 kilometara od Gibraltara do Amerike, a trenutno se nalazi negde na zapadu Afrike. "Abeona" nosi nekoliko skutera na mlazni pogon, brzih čamaca i ličnih podmornica, koji su verovatno intenzivno korišćeni dok je milijarderski par krstario Mediteranom mesecima, posećujući Balearska ostrva, Kan, Sen Trope, Kapri, Sardiniju, Portofino i baltičke zemlje za manje od šest meseci​​​.

Luxury Experience