DA LI STE SPREMNI ZA NOVI TITANIK

Ova godina je jako bitna, kako se obeležava stotinu prva godišnjica tonjenja poznatog R.M.S. Titanika…

Ovgromno plovilo koje je bilo na naslovnim stranama novina širom sveta još od svog lansiranja 1912. godine, zbog svoje neuporedive grandioznosti, leži na dnu Atlantika već više od jednog veka.

Ipak, po poslednjim izveštajima, saznajemo da postoje planovi da se slava Titanika vrati u život, kreiranjem TItanik 2, koji bi trebalo da bude egzaktna replika originala. Procenjeno vreme lansiranja ovog plovila je postavljeno otprilike za 2016.godinu. Kada bude završeno, prevoziće hiljade i hiljade putnika preko mora.

Skoro su predstavljeni nacrti za ovo plovilo, na pres konferenciji u Njujorku. Predstavila ih je kompanija Blue Star Line, čiji je vlasnik Klajv Palmer, australijiski tajkun, koji je inače izrazio želju, da novi brod ide istom “baksuznom” putanjom kao i stari, kako bi odao pošto svom predaku. Debi putovanje ovog broda biće od Sauthemptona do Njujorka.

Titanik 2 će imati dovoljno smeštaja za 2.600 putnika u svojih 850 kabina. Imaće posadu od oko 900 članova. Dužina će biti za tri inča veća nego na originalu. Neki izvori tvrde da će kao kontrast svom prethodniku ovaj brod imati 18 čamaca za spasavanje koji mogu prevesti maksimum od 2.700 putnika, u slučaju katastrofe.