Bil Gejts kupio prvu jahtu na vodonični pogon za 645 miliona dolara

Drugi najbogatiji čovek sveta, Bil Gejts, kupio je najpoželjniju superjahtu trenutno, koju pokreće tečni vodonik…

Gejts redovno deli svoje bogatstvo sa ostatkom sveta, tako što podržava brojne eco-friendly inicijative, kao i organizacije koje su posvećene svetskom zdravlju. Milijarder je sada investirao dosta novca u sasvim zelenu jahtu, u nadi da će mnogi drugi ljudi njegovog statusa pratiti njegove korake.

Nova jahta koja je deo njegove flote debitovala je tokom sajma nautike u Monaku, a konstruiše je holandsko brodogradilište Sinot. Jedina emisija ove jahte biće voda onda kada ona bude završena, dok će joj maksimalna brzina biti 17 čovorova, sa prelaznim opsegom od 3.750 nautičkih milja.

Kreirana u saradnji sa Lateral Naval Architects, jahta će biti dugačka 112 metara, a pokretaće je tečni vodonik, koji će generisati električnu energiju za gorivne ćelije.

“Za razvoj Aqua jahte, bili smo inspirisani načinom života vlasnika koji je orijentisan ka budućnosti i vodi računa o svom prirodnom okruženju, kao i fluidnom versatilnošću vode i vrhunskom tehnologijom, što je sve kombinovano u ovoj jahti dužine 112 metara sa zaista inovativnim osobinama”, izjavio je Sander Sinot.

“Naš izazov je bio implementacija u potpunosti funkcionalnog tečnog vodonika i gorivnih ćelija unutar prave superjahte, što nije samo vrhunski poduhvat u tehnologiji, već i u dizajnu i estetici”, dodao je.

Masivna superjahta ima pet paluba i može primiti 14 gostiju i 31 člana posade. Njen dizajn je inspirisan okeanom, pa poseduje zaobljene linije eksterijera, koje se prelivaju od krme, preko panoramske kapsule.

Aqua ima četiri kabine za goste, dve VIP kabine i vlasnički paviljon. Kako bi smestila 31 člana posade, ona ima i 14 duplih kabina namenjenih njima, dve kabine za oficire i jednu kapetansku kabinu.

Ipak, njeno kružno stepenište je jedan od elemenata koji je definišu, a uvija se prema dole od gornje, do donje palube. Glavni arhitektonski deo stepeništa jeste najniži nivo, gde se nalaze dva masivna rezervoara vodonika, sa svojim heksagonalnim teksturnim površinama.

Pored svega toga, ova jahta ima zdravstveni i wellness centar sa teretanom, sobom za hidromasažu i joga studiom. Pored činjenice da je zaista napredna i moderna, Aqua jahta je besprekompromisno luksuzna, sa infiniti bazenom heliodromom i bazenom u zatvorenom prostoru.

Konstrukcija enterijera i eksterijera su konceptualno urađene za pet meseci, pa prikazuju moderni dizajn. Ipak, uprkos glasinama da je Bil Gejts investitor ove jahte, ona je i dalje u fazi koncepta.