Najveća superjahta na svetu uskoro bi mogla da dobije novog vlasnika

Oni koji poseduju raskošne vile i dvorce na kopnu, sklonost prema luksuznim palatama često prenose i na otvoreno more.

Superjahta Azzam je bez sumnje plutajuća palata - to je remek delo komapanije Lurssen koja je ujedno i najveća superjahta na svetu. Vlasnik takve imovine ne može biti obična osoba. Azzam je naručio niko drugi do predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Khalifa bin Zaied Al Nahian, najbogatiji emirat u U.A.E. i jedan od najbogatijih ljudi na svetu koji je nedavno preminuo. Kada čovek uživa u neto vrednosti u desetinama milijardi i ima portfolio nekretnina koji obuhvata stotine vila, palata i zamkova, njegova jahta mora da bude u skladu sa svim tim luksuzom, a Azzam zaista jeste!

Pošto je vlasnik jahte nažalost preminuo 13. maja u 73. godini, Azzam će uskoro dobiti novog vlasnika ili će, iako malo verovatno, izaći na prodaju ako porodica odluči da se rastane od veličanstvene plutajuće palate. 

Azzam je u početku bila mnogo manja po veličini, ali da bi se prilagodila šeikovim direktivama, postala je najveća privatna megajahta na svetu koja se može nazvati plutajućom luksuznom rezidencijom za kraljevske porodice. Za sada, budućnost Azzam jahte je neizvesna, ali bi bilo zanimljivo videti kuda će novi vlasnik ploviti ovim veličanstvenim plovilom za razonodu.

Lurssen je izgradio Azzam jahtu 2013. Od tada je nosila titulu najveće superjahte na svetu. Lurssen je uspeo neshvatljivo isporučivši mamuta za kratko vreme izgradnje od manje od tri godine, angažujući pravu armiju od 4.000 ljudi.

Enterijer jahte je poveren francuskom dizajneru Kristofu Leoniju koji je prethodno pokazao svoju magiju na nekim od rezidencija i palata bogatog šeika. Talentovani dizajner je koristio nameštaj od drveta sa intarzijama od sedefa da stvori stil Empire ranog 19. veka.

Azzam ima pet paluba i može da povede 36 gostiju na putovanje života o kojima bi se maksimalno brinula posada od 70 članova. Luksuzna jahta kao što je Azzam nudi sve pogodnosti, poput privatnog bioskopa, heliodroma i ima najveći stakleni salon ikada izgrađen na brodu. Unutar salona je posebno dizajniran i projektovan luster koji ne zvecka, čak ni pri punoj brzini. Najveća privatna jahta na svetu takođe ima objekat za obuku golfa i teretanu i bazen.

Masivnu jahtu pokreću dva velika benzinska motora i dva dizel motora preko četiri mlazne pumpe, sa oko 97.000 konjskih snaga.