Dubai World Central: Dubai gradi najveći aerodrom na svetu

Međunarodni aerodrom Al Maktum, ili Dubai World Central, biće četiri puta veći od ukupne veličine njujorškog aerodroma JFK.

Dubai je odavno dokazao da se priprema za... velike stvari. Možda ćemo se ironično smejati igri reči, ali realnost je da se najveće građevine na planeti trenutno razvijaju u čuvenoj metropoli Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bilo da govorimo o veštačkim ostrvima i neboderima ili muzejima i hotelima, Dubai doživljava vrhunac razvoja koji je uvek usredsređen na luksuzni turizam. Najnoviji mega projekat je Međunarodni aerodrom Al Maktum, prva svetska „aerodromska metropola“.

Prostrani aerodrom se gradi da obori rekorde, sa ciljem da postane najveći aerodrom na svetu do 2050. godine, sa kapacitetom do 255 miliona putnika godišnje.

Takođe poznat kao Dubai World Central, aerodrom u Džebel Aliju prostire se na 35.000 hektara. Poređenja radi, istaknuti međunarodni aerodrom u Los Anđelesu prostire se na 3.500 hektara, dok se međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi (kapaciteta 29 miliona putnika godišnje) prostire na 4.930 hektara.

Projekat je počeo pre 13 godina kao kargo aerodrom. Ipak, pre deset godina Dubai World Central je počeo da služi komercijalne letove i do 2050. moći će da primi do 255 miliona putnika, a prva faza proširenja će biti završena do 2030. Međunarodni aerodrom Dubai trenutno se prostire na 2.900 hektara i zabeležio je 66,1 miliona putnika u 2022. Do 2030. Međunarodni aerodrom Al Maktum će uključivati logistički centar, luksuzno golf odmaralište, komercijalni i izložbeni objekat sa 3 miliona kvadratnih metara izložbenog prostora, kao i komercijalni, stambeni prostor i hotelsko područje.

Luxury Experience