Upoznajte Alberta - McLaren koji obara brojne rekorde

Futuristička, unikatna brza mašina, deli svoje ime i liveriju sa prvim prototipom modela…

Tri godine nakon što je otkrio svoje lice svetu po prvi put, Albert se vraća na scenu. Kako se McLaren Speedtail približava kraju svoj proizvodnog ciklusa od 106 jedinica, britanski brend predstavio je specijalnu, unikatnu verziju svoje bespoke brzinske mašine, po imenu Albert. Ukoliko vam ovaj automobil deluje donekle poznato, postoji jako dobar razlog za to – baziran je na prvom prototipu superautomobila, predstavljenom 2018.godine.

Novog Alberta naručio je jedan od najlojalnijih klijenata McLaren Beverly Hills salona, a dobio je futurističku liveriju, koja je skoro pa identična onoj sa njegovog prethodnika – sa jednom ključnom razlikom: novo izdanje dobilo je neverovatno kompleksni sloj boje, koji je zahtevao čak dvanaest nedelja rada! Linearni finiš, koji se menja iz Ueno Gray u Magnesium Silver, ne može se naneti sve dok svaki panel maske nije instaliran, kako bi se svi detalji savršeno poklopili. Te linije, koje bi trebalo da predstavljaju protok vazduha preko tela ovog superautomobila u obliku suze, nisu naslikane – one predstavljaju izložene segmente 1k sjajnog karbonskog tela ispod boje. Paket kompletira fraza "MVY02-BP23 Hybrid Prototype”, što je prvo Albertovo kodno ime, a koja je ispisana tamnim slovima na vratima.

Naravno, Albert prototip nije jedini McLaren koji je bio referenca za novi superautomobil. Ime oba vozila omaž je Albert Drive ustanovi za testiranje koja se nalazi u Vokingu, u Engleskoj, gde je F1 svojevremeno razvijan. Magnesium Silver bazna boja takođe je ista ona koja je prekrivala prvi F1 automobil kada je debitovao na Monaco Grand Prix 1992.godine, dok su izložene karbonske štrafte referenca F1 GTR koji je pobedio na 24 Hours of Le Mans 1995.godine.

Ispod impresivnog eksterijera, ostatak Alberta je “fabrički”, sa veoma dobrim razlogom – njegov hibridni pogonski sklop sa 1.070 konja svakako nije za potcenjivanje, a zahvaljujući ovoj postavci, trosed na četiri točka ubrzava od nula do 300 kilometara na čas za 12.8 sekundi i ima maksimalnu brzinu od 402 kilometra na čas.

Što se tiče cene drugog Alberta, McLaren ne želi da je otkrije javno. Ipak, verujemo da je neverovatno visoka, budući da Speedtail, bazni model košta 2.6 miliona dolara.