Rolls Royce predstavlja budućnost automobilske industrije

Dok je ostatak automoto sveta nastojao da svoje linije razvija u drugom pravcu i predstavi svetu električne varijante tokom prošle decenije, Rolls-Royce kompanija žellela je da ostane u okvirima svog klasičnog vremena...

Međutim, prema poslednjim izveštajima, deluje da ćemo uskoro postati svedoci prvog potpuno električnog modela legendarne britanske kompanije luksuznih automobila. Proizvođač poreklom iz Gudvuda, trenutno razvija projekat svog prvog električnog vozila koje će se prema očekivanjima pojaviti kao samostalana linija. Iako nova baterijama napajana mašina brenda Rolls-Royce verovatno neće debitovati do kraja ove decenije, prvi detalji njenog projekta biće objavljeni koliko ove godine.

Rolls-Royce je razmatrao kreiranje svog potpuno strujnog izdanja redizajniranjem neke od trenutnih linija, izbacivši u međuvremenu i nekoliko hibrida, ali sada deluje da je kompanija potpuno fokusirana na razvoj novog automobila. Prema izveštajima lokalnih medija, novi model će biti izgrađen oko identične BMW električne platforme i modela iX i i7, istom onom koju danas možemo videti u Phantom prototip jedinicama britanskog brenda.

Kako se očekuje, novi EV će svoj stil pozajmiti od retrofuturističkog 103EX koncepta, koji je debitovao pre pet godina. Kako ostrvski mediji ističu, matična kompanija BMW, prošle godine odlučila je da za novi Rolls-Royce model ostrvskog brenda izdvoji i intelektualno zaštiti ime Silver Shadow, po uzoru na neverovatno popularnu liniju kreiranu između 1965. i 1980. godine.

Kada su upitani za nešto više detalja, ljudi brenda Rolls-Royce nisu želeli da komentarišu dalje, ali prilikom jednog intervjua, jasno su naglasili da su već potvridili svoju nameru i definitivno će kreirati svoj prvi, potpuno električni model automobila.

Kada ostrvski proizvođač odluči da pokrene celu stvar sa svojim EV izdanjem, njega možemo očekivati uporedo sa Phantom, Ghost i Cullinan SUV modelima, koji će zajedno krenuti iz Gudvudske fabrike. Na kraju, potpuno novo vozilo postaće centralna tačka u stremljenju brenda ka elektrifikaciji svojih linija, dok pojedini stručnjaci veruju da će baterijska verzija Cullinan modela ubrzo nakon njega ugledati svetlost dana.