Kraljica Elizabeta je dizajnirala sopstveno pogrebno vozilo uz pomoć Jaguar Land Rovera

Kraljica Elizabeta II ništa nije prepustila slučaju kada je bila u pitanju njena sahrana.

Državno pogrebno vozilo koje prevozi kovčeg britanske kraljice sa najdužim stažom dizajnirali su The Royal Household i Jaguar Land Rover. Kraljica je imala konačnu reč o vozilu - baš kao što je to uradila i sa svim svojim aranžmanima za sahranu - konsultujući se o procesu planiranja i odobrivši konačni model pre svoje smrti prošle nedelje u 96. godini.

Vozilo je bilo izloženo u sredu dok je premeštalo kraljičin kovčeg iz Bakingemske palate u Vestminster hol u Londonu, gde će ostati četiri dana kako bi ožalošćeni odali počast. Prilagođeno pogrebno vozilo je Jaguar i završeno je u nijansi Royal Claret, baš kao i sva državna vozila u Kraljevskoj palati koja koristi kraljevska porodica na službenim dužnostima. Državni pogrebni automobili po narudžbini je zapravo modifikovani Jaguar koji je unapred dizajniran uz dužne konsultacije sa Njenim Veličanstvom. Pogrebno vozilo uključuje velike bočne i zadnje prozore, stakleni krov koji je providan i tri istaknuta reflektora koji sijaju unutra duž jedne ivice krova i ističu podignuti kovčeg.

Bakingemska palata saopštila je u četvrtak da će njen kovčeg biti prenet iz Vestminsterske palate u Vestminstersku opatiju na državnu službu u ponedeljak. Kraljičin kovčeg će sa povorkom krenuti preko Parlamentarnog trga, kroz Vajthol i Mol, pored Bakingemske palate, do Velingtonove kapije, a zatim će biti prenet u kapelu Svetog Đorđa u Vindzoru na privatniju službu kojoj će prisustvovati isključivo kraljevska porodica, nakon čega će kraljica biti položena u memorijalnu kapelu zajedno sa svojim pokojnim suprugom, princom Filipom.

Poput kraljice Elizabete, princ Filip je takođe pomogao u dizajniranju vozila koje je nosilo njegov kovčeg. Međutim, kraljičin muž je tražio nešto znatno manje konvencionalno. Vojvoda od Edinburga, koji je bio strastveni sportista, želeo je da se njegov kovčeg nosi u prilagođenom Land Rover Defender 130 Gun Bus nakon njegove smrti prošlog proleća u 99. godini.

Luxury Experience