Konačno stiže Aston Martin Valhalla

Aston Martin je konačno predstavio Valhalla hibridni superautomobil sa proizvodnim specifikacijama, i moramo priznati, mnogo toga se promenilo od debitovanja originalnog koncepta 2019.godine…

Pre tri godine, britanski brend automobila predstavio je prvi set rendering Valhalla modela, koji je trebalo da predstavlja vrhunsku zver sa V6 motorom i cenom od 1.3 miliona dolara. Ipak, od tada, vlasništvo kompanije se promenilo kako bi ona bila spašena od propasti, a nekadašnji AMG šef, Tobijas Moers, doveden je kao novi CEO. Pod njegovim vođstvom, Aston Martin je doživeo velike strateške promene, a Valhalla je samo jedna od njih.

Model je zadržao svoje interesantno ime i neke od dizajnerskih elemenata, dok je većina delova u celosti izmenjena. Najveća promena doalzi u formi AMG V8 motora koji će ga pokretati umesto pomenute V6. Prema informacijama koje smo dobili, Valhalla 4.0 litarski twin-turbo V8 baziran je na AMG GT Black seriji motora, dok će svoj maksimum dostići pri 7.200 rpm, sa 740 konjskih snaga.

AMG V8 će dobiti asistenciju u vidu dva električna motora, koji će mu dodati 200 konjskih snaga. Jedan od motora će biti smešten na prednju osovinu i pokretaće prednje točkove, dok će drugi biti smešten u transmisiji, kako bi pomogao V8 jedinici. Iz Aston Martina kažu da će Valhalla imati ukupno 937 konjskih snaga, koji će biti dovoljni za ubrzanje od nula do sto kilometara na čas za 2.5 skeundi i maksimalnu brzinu od 350 kilometara na čas. Britanci takođe tvrde da će Valhalla jedan krug na Nurburgringu preći za 6:30, što će apsolutno uništiti trenutni rekord.

Za sada, Aston Martin još nije izneo informacije vezane za baterije, ali EV režim će imati maksimalnu brzinu od 130 kilometara na sat i prelazni opseg od oko 15 kilometara. Kada se radi o dizajnu, Valhalla ima slični dizajnerski DNK kakav smo videli kod Valkyrie. Na mestu zadnjeg stakla, ovaj hibrid je dobio poklopac motora sa dve izduvne cevi, i umesto njega koristi kamere, čiji sadržaj emituje na kontrolnoj table.

Zvanične cene modela tek treba da budu predstavljene, ali se očekuje da će se zaustaviti oko 800.000 dolara, što je poveliko sniženje u poređenju sa prvobitnom cenom od 1.3 miliona dolara. Prve dostave bi trebalo da krenu u drugom tromesečju 2023.godine.