Koenigsegg kreira “pristupačni” superautomobil

Na ovaj način, švedska kompanija želi da poveća svoju godišnju prodaju i podigne je sa desetina na stotine modela…

Trenutno, situacija ovako stoji: ako želite da vozite Koenigsegg, morate biti bogati. A budite spremni da utrošite nekoliko miliona dolara ako želite da vozite Agera RS ili Regera model. Činjenica, taj novac neće biti bačen, jer su ovi modeli zaista čuda inžinjeringa i tehnologije, nastali kao delo osnivača kompanije, Kristijana von Koenigsega. Ipak, gospodin Koenigseg želi da pomeri svoj brend još dalje i da poveća proizvodnju sa dvadeset modela godišnje na sto. Kako? Pa, proizvodnjom 2020 modela, koji je “pristupačan” i CO2 neutralan.

“Želimo da proširimo našu ponudu, jer je praktično naš brend prerastao volumen proizvodnje u velikoj meri. Imamo nekoliko godina dostava na vreme za super ekskluzivne hiperautomobile koje proizvodimo danas”. Ipak, ako žele da budu pristupačni, i dalje ekskluzivni i jedinstveni, moraće valjano da se potrude.

Koenigsegg se udružio sa NEVS (National Electric Vehicle Sweden), kako bi zajedno ostvarili ovu viziju. NEVS, kompanija koja je specijalizovana za zeleni transport, deli ambiciozni cilj Koenigsegg brenda, koji se svodi na kreiranje modela koji je sasvim CO2 neutralan, što će biti postignuto, nadamo se, kreiranjem jedinstvenog motora sa električnom hibridnom komponentom.

Evo kako to objašnjava gospodin Koenigseg: “Kada uzmemo u obzir tehnologiju varijabilnih ventila, zapravo možemo pokrenuti automobil uz pomoć čistog alkohola, pri temperaturi od -30 stepeni Celzijusa, pa tako nema potrebe za fosilnim gorivima. Ideja je da svetu dokažemo da i “pravi” motori mogu biti sasvim CO2 neutralni”.

I dok će novi model svakako biti očigledni Koenigsegg, neće ličiti na postojeće i superekskluzivne Agera RS i Regera modele, ali nam obećava atraktivni i sportski set točkova. S obzirom na to da Kristijan von Koenigseg ispunjava svako obećanje, jedva čekamo da vidimo njegove novitete!

 

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE U pokretu