BMW otkriva budućnost automobila svojim Concept i4 modelom

Zlatan kada se radi o formi, performansama i održivoti, BMW Concept i4 debitovao je, kako bi definisao prvi sasvim električni gran coupe model…

Sa proizvodnjom koja je zakazana za početak iduće godine, ovaj koncept nam daje priliku da se bolje upoznamo sa novim i4 modelom brenda BMW, koji je prvenstveno namenjen vozačkom uživanju. Pored toga, koncept nam daje uvid u detalje eksterijera i enterijera, koji će svakako imati uticaja kada se bude radilo na sadašnjim i budućim BMW električnim automobilima. Rezultat rada na ovom projektu je koncept automobil koji ujedinjuje moderni, dinamični stil, sa prostranošću vozila sa četvora vrata i svu funkcionalnost koja ih prati. Gledajući sa strane, BMW Concept i4 odiše karakterom koji je pun samopouzdanja. Njegova dugačka baza točkova, opadajuća krovna linija i kratki preklopi oslikali su nam gran coupe besprekornih proporcija.

Oštre, skulpturne linije pomogle su definisanju uglađeno konturisanog tela automobila, što dalje akcentuje trenutni focus ovog brenda. Kao referenca pionirskoj viziji iNEXT, ovaj koncept je dobio ledeno-bakarni eksterijer, koji je u savršenom kontrastu dramatičnim plavim elementima prednjeg i zadnjeg dela. Savršen kao besprekorna interpretacija četvorookih farova, ovaj model ima vizuelno moćno lice zahvaljujući bubrežastoj rešetki, koja će poslužiti kao idealna referenca kako ovom modelu, tako i svim budućim kreacijama.

Zatvorena rešetka ne samo da doprinosi njegovoj aerodinamici i trajanju baterije, već igra ulogu inteligentnog panela u kom se kriju brojni senzori. Na zadnjem delu automobila, njegovo široko telo oblikovano je skulpturnim, horizontalno orijentisanim površinama. Strukture okrenute prema unutra formiraju aerodinamične elemente ispod dugačkog zadnjeg sveta, L oblika. Jedinstvene felne koje su lagane, nastavljaju priču zlatne boje eksterijera, kompletirjaući na taj način njegov dizajn.

Uprkos profilu Gran Coupe modela, ovaj koncept nudi visok nivo svakodnevne praktičnosti, sa enterijerom koji je daleko prostraniji nego što njegove proporcije sugerišu. Svaki element prednjeg dela kabine skrojen je prema potrebama vozača. Za početak, tu je novi zaobljeni displej sa staklom bez refleksija, koji spaja informacije i kontrole u jednu jedinicu koja zauzima veći deo prednjeg segmenta automobila. Komponente, poput vazdušnih otvora i zvučnika, skoro su nevidljivo integrisane unutar arhitekture modela, te su skrivene iza snažnih dezena.

Drugi elementi, poput iDrive kontrolera i tastera za podešavanje sedišta koji su smešteni u vratima, finiširani su kristalnim staklom poput fantastične dekoracije. Ambijentalno osvetljenje akcentuje kontrolnu tablu, vrata i displej. Dizajn enterijera, u kombinaciji sa intrigantnom arhitekturom forme ovog modela, odiše veoma modernim i prefinjenim izgledom. Topli bronzani akcenti kombinovani su sa elementima od tkanine i kože svetlih boja, kako bi naglasile finiše ovog modela koji su izuzetno visokog kvaliteta. Enterijer automobila je jasno osmišljen i prozračan, što je definitivno akcentovano velikodušno dizajniranim zadnjim delom automobila.

Uz dinamične isečke, nasloni za glavu kreiraju sportski element ovog modela, dok sedišta kreiraju osećaj luksuzne loše. Unutra, ovaj koncept prikazuje sve nove razvoje BMW brenda vezane za motor, elektroniku, jedinicu za punjenje i bateriju. Peta generacija BMW eDrive tehnologije obezbeđuje prelazni opseg od 600 kilometara uz 530 konjsih snaga. Model od nula do sto kilometara na čas može ubrzati za četiri sekunde, a svojim vozačima nudi tri moda vožnje: core, sport i efficient.

Core displej automobila pretvara u četiri vidžeta sa postavkama koje se mogu adaptirati preferencijama vozača, Sport mod pretvara vidžete u fokusiranu liniju prednjeg dela displeja koja nam prikazuje važne detalje, dok Efficient predstavlja njihov “Assisted Driving View”, koji pokazuje sve što senzori automobila detektuju.