Automobil za novo doba: Maserati Ghibli Hybrid

Maserati je konačno predstavio hibridnu verziju Ghibli sportskog sedana, otpočinjući tako svoju kampanju elektrifikacije…

Model ulaznog nivoa dobio je blagi hibridni sistem, zajedno sa novim stilskim detaljima i osveženjima po pitanju hardvera, koji služe kao osveženje pri sredini ciklusa. Prvi proizvodni električni automobil italijanskog brenda pokreće 2.0 litarski benzinski motor sa turbopunjačem, koji je kao supplement dobio generator od 48 volti i dodatni električni superpunjač – eBooster – koji podržava baterija.

Kombinovani izlaz doseže do 330 konjskih snaga i 450 Nm obrtnog momenta, što Ghibli hibridu daje mogućnost ubrzavanja od nula do sto kilometara na čas za 5.7 sekundi, sa maksimalnom brzinom od 255 kilometara na sat. Snaga je kanalisana prema zadnjim točkovima, uz pomoć osmostepene automatske transmisije i diferencijala ograničnenog proklizavanja. Kako kažu iz Maserati brenda, hibrid smanjuje emisije CO2 za 25 %, dok je takođe lakši za 143 kilograma, u poređenju sa dizel varijantom.

Kada se radi o estetskim promenama, Ghibli hibrid je dobio plave akcente u eskterijeru na tri usisnika, kočionim kleštima i Trident logo na zadnjem stubu, koji indicira njegov eco-friendly pogonski sklop. Tema se takođe nastavlja unutar vozačke kabine, koja sada sadrži osveženi informativno zabavni sistem, koji radi na Android Automotive platformi, a poseduje veći displej, koji meri 10.1 inč, dok je tu i sasvim digitalizovani skup instrumenata.