Aston Martin predstavlja svoj najluđi novitet

Da li se sećate originalnog Aston Martin V8 Vantage modela iz sedamdesetih?

Njegov muscle stil često nas je navodio da ga pomešamo sa Ford Mustangom. Ipak, originalni V8 Vantage neretko se opisuje kao prvi pravi britanski superautomobil. Kako bi proslavili sedamdesetu godišnjicu Vantage nomenklature, Aston Martin je predstavio veličanstveno lepi unikatni model, koji je inspirisan superautomobilom iz sedamdesetih.

Nazvan Aston Martin Victor, ovaj model je kreiran od strane Aston Martin Q divizije, a baziran je na One-77 superautomobilu iz 2011.godine. Bez iznenađenja, ovo je najveći projekat na kom je Q divizija ikada radila. Oni su se pozabavili ne samo njegovim dizajnom, već i dugačkom listom mehaničkih unapređenja, koja Victora čine zaista posebnim i unikatnim.

Počevši od stila, Victor izgleda kao futuristički rendering originalnog V8 Vantage modela. Skoro pa svi dizajnerski elementi One-77 zamenjeni su besprekornim karbonskim detaljima, uključujući zaobljene farove, muscle stilizovani prednji deo, skulpturnu haubu, izduve sa strane, interesantan dizajn točkova i ravni zadnji deo sa veličanstvenim LED pozicionim svetlima.

Dizajn je možda retro-inspirisan, ali razvojni program je koristio modernu tehnologiju kako bi ga učinio aerodinamičnim. Ovaj model proizvodi više snage potiska pri brzini od 160 kilometara na čas od trenutnog Aston Martin GT4 trkačkog modela. Mehanički gledano, masivni 7.3 litarski V12 motor iz One-77 modela je re-tjuniran kako bi se povećala njegova konjaža na 836 KS.

Victor je takođe dobio šestostepeni ručni prenos, što ga čini najmoćnijim Astom Martin modelom koji je ikada dobio manuelnu transmisiju. Pored toga, model je dobio točkove sa centralnim zaključavanjem i karbonsko-keramičke Brembo kočnice. Aston Martin nije otkrio ime vlasnika ovog fantastičnog noviteta, niti njegovu cenu, mada insajderi tvrde, da se ona zaustavlja negde oko cifre od 2.7 miliona dolara.