Novi britanski premijer Riši Sunak i njegova supruga Akšata Murti bogatiji su od kralja Čarlsa III

Riši Sunak, novi britanski premijer, verovatno je prva osoba u toj ulozi koja je bogatija od britanskog monarha.

Međutim, to je tačno samo ako se računa lično bogatstvo kralja Čarlsa III bez monarhijske imovine koja mu privremeno pripada. Sunak i njegova supruga Akšata Murti su redovni gosti britanskih naslova, uglavnom zbog svog bogatstva i ultra-luksuznog načina života, čak i dok troškovi života stalno rastu. Bogatstvo para se procenjuje na 730 miliona funti (oko 835,5 miliona evra) što je dvostruko veće bogatstvo od kralja Čarlsa i njegove supruge kraljice, koje se procenjuje na oko 350 miliona funti.

Međutim, razlog zbog kojeg Sunak i Akšata Murti izgledaju bogatije od kraljevskog para je taj što najveće bogatstvo krune, vredno milijarde funti, nije u ličnom vlasništvu kralja. Kraljevska imanja, koja obuhvataju raznovrstan portfolio nekretnina, priobalnih i kopnenih područja, šuma, polja, zajedničkog zemljišta i umetničkih dela, pripadaju monarsima samo u periodu u kome služe na prestolu. To nije njihova privatna svojina i od toga ne ostvaruju prihode.

Ko je Akšata Murti?

Akšata Murti ćerka je indijskog biznismena N. R. Narajane Murtija. Murti, koji sada ima 76 godina, osnovao je tehnološku kompaniju Infosis 1981. godine, koja je igrala vodeću ulogu u pokretanju indijske IT revolucije. Ono što je Stiv Džobs za SAD, Narajana Murti je za Indiju.

Trenutno, Infosis ima tržišnu kapitalizaciju od oko 75 milijardi dolara, a bogatstvo Murtija vredi 4,5 milijardi dolara, prema Forbsu. Njegova ćerka ima 0,93% udela u kompaniji, što doprinosi značajnom delu bogatstva zajedničkom bogatstvu bračnog para.

Par se venčao 2009. godine i tom prilikom pripredili su dvodnevno slavlje u Bangaloru. Poseduju kuću sa pet spavaćih soba vrednu 7 miliona funti u Kensingtonu u Londonu, imaju i stan u Kaliforniji, a njihov portfolio nekretnina se procenjuje na oko 18,3 miliona dolara.

Osim nekretnina i njenog udela u Infosis kompaniji, Murti takođe poseduje Catamaran Ventures UK, britansku filijalu rizičnog kapitala i privatnog kapitala njenog oca. Kompanija upravlja investicijama u nekretnine u Indiji od preko milijardu dolara. Ona takođe vodi modnu kuću „Akshata Designs“, a kako je naglasila profit joj uopšte nije bitan, jer ovaj posao radi iz čiste ljubavi.

Luxury Experience