Ajnštajnov rukopis sa objašnjenjem Teorije relativiteta na aukciji

Izuzetno retki rukopis Alberta Ajnštajna iz 1929. godine, sa njegovim potpisom i objašnjenjem lepote Teorije relativiteta, odlazi na aukciju ovog meseca…

Christie's 10. godišnjica aukcije u Šangaju postala je nezaboravna zahvaljujući debiju retkog rukopisa Alberta Ajnštajna, koji je prvi put objavljen kao dodatak New York Timesu 3. februara 1929. godine, a naručen je kako bi objasnio razvoj teorija specijalne i opšte relativnosti. Neverovatni javni interes za Teoriju relativiteta naveo je uredništvo New York Times da ubedi Ajnštajna da objasni svoj novi rad njihovim čitaocima. Napisan na nemačkom jeziku, rukopis sadrži ukupno 14 stranica.

Materijal takođe sadrži dve jednačine i dijagram strukture prostorno-vremenskog kontinuuma, dok takođe uključuje i dve potpune stranice naučnih formula. Njegovo ime i adresa u Berlinu, 5 Haberlandstrasse, nalaze se na praznoj poleđini napisanih stranica.

Džordžina Hilton, šef Odeljenja za klasičnu umetnost u azijsko-pacifičkom regionu kompanije Christie's, izjavila je: "Izuzetno smo srećni što možemo da predstavimo ovaj važan rukopis čuvenog naučnika Alberta Ajnštajna u našem aukcijskom salonu u Šangaju po prvi put. Rukopis pruža jedinstven i fascinantan uvid u Ajnštajnov proces razmišljanja i prati evoluciju njegovih pionirskih ideja. S obzirom na istorijske veze Alberta Ajnštajna sa Šangajem, kao i značajan interes kineskih kolekcionara za naučne artefakte, naš aukcijski salon u Šangaju pravo je mesto za predstavljanje ovog jedinstvenog rukopisa. Radujemo se uzbuđenju globalnih kolekcionara i zaljubljenika u nauku ovim izvanrednim delom istorije, nerazdvojno povezanim sa Ajnštajnovim revolucionarnim doprinosima."

Rukopis će biti predstavljen tokom aukcije 10. godišnjice u Šangaju: Prodaja večernje umetnosti 20. i 21. veka 23. septembra u hotelu Waldorf Astoria u Šangaju.

Luxury Experience