Zaboravljeni tropski raj Mjanmara

Odmarališta na privatnim ostrvima, tirkizna voda, beli pesak… Mergui ima sve to, ali i mnogo više.

Koliko god da istražujemo besprekorne rajske bašte i neiskvarene plaže, retko kada, ako uopšte ikada, dođemo u poziciju pravog otkrića. Mergui, ipak, može biti destinacija koja će celu priču promeniti.

Velike su šanse da za ovaj arhipelag niste nikada čuli – on se prostire na oko 30.000 kvadratnih kilometara u Andamanskom moru, a sastoji se od oko 800 ostrva, od kojih su skoro sva nenaseljena, nadomak obala Mjanmara i Tajlanda. Prekriven belim peskom, kokosima i malo čime drugim, ovaj raj nije zagađen, nema populaciju, a do pre nekoliko meseci, nije imao ni turiste.

Otvaranje dva nova odmarališta menja tu priču, donoseći sasvim dovoljno luksuza ovim pejzažima, koji će nam pružiti udobnost, bez ogromnog broja turista sa kojima ćemo se gurati i grabiti za mesto. Wa Ale Island Resort sa svojih 14 vila u Lampi Island Marine nacionalnom parku daje svojim gostima skoro 40 kvadratnih kilometara neiskvarene džungle i plaža. Awei Pila odmaralište sa svoj dvadeset četiri bungalova, predstavlja jedini resort na privatnom ostrvu u ovom arhipelagu, sa skoro kilometar ipo privatne plaže, stvarajući viziju Maldiva na teritoriji Mjanmara.

Naravno, neće nas samo dva odmarališta navesti da tek tako okrenemo leđa Maldivima, ali Mergui se može porediti po mnogo čemu sa ovom okeanskom nacijom. Mergui arhipelag je daleko pritajeniji od Maldiva, verovatno zbog više od pedeset godina samostalne izolacije i internih konflikata u Mjanmaru. Ipak, kako se ova zemlja stabilizovala i nastavlja da radi na tome, sve više se okreće turizmu, baš kao što su to Mladivi uradili pre četrdeset godina.

Ipak, Mergui ne želi da postane tropska oaza sa milionima putnika koji ga posećuju na nivou svake godine, jer je u želji da sačuva svoju lepotu i neverovatnu prirodu rezervisan sa nešto manje od 100 putnika za sada. Ukoliko želite da budete u sledećoj grupi srećnika koji će ga istražiti, posetite njihov zvanični sajt.