Najbolja svetska turistička destinacija

Svake dve godine, Svetski ekonomski forum predstavlja izveštaj o najboljim turističkim destinacijama sveta…

Ovogodišnji izveštaj posmatrao je kvalitete koje jednu turističku destinaciju čine sjajnom, uključujući zdravlje, higijenu, bezbednost i sigurnost, infrastrukturu i prirodne resurse. Rangirano je ukupno 136 zemalja, a Španija se našla u samom vrhu, kao najbolja destinacija za odmor.

Pitate se šta je čini toliko sjajnom? Pa, nama prvo na pamet pada Gaudijeva arhitektura u Barseloni, Camino de Santiago, sijeste i sangrije i sve drugo na tut emu. Ova evropska nacija zaslužila je svoju titulu zbog sjajne kombinacije kulturnih i prirodnih kvaliteta, pored lake dostupnosti i razvijene turističke infrastrukture.

Kako stoji u ovom izveštaju, Španija je imala porast u turizmu i to u vidu putnika koji brojne destinacije zaobilaze jer su zabrinuti za svoju bezbednost. Ipak, identifikacija najboljih zemalja za turizam nije jedina svrha ovog izveštaja. Industrija turizma i putovanja je svakako u svom najboljem periodu sada, pa je veoma važna za svetsku ekonomiju i mora još napredovati.

Iza Španije, na ovoj listi su se našle Francuska, Nemačka, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo koje su u top pet. Meksiko i Indija su imale značajan progres u odnosu na prethodni izveštaj.

D.Ć.