Modena – savršena fuzija stare i nove Italije

Više slika

Više slika

Kada bi Italija bila obrok, Modena bi definitivno bila glavno jelo…

Na obalama spore i opuštajuće reke Po nalazi se jedan od najvećih gastronomskih centara, kreativna sila koja stoji iza pravog balzamiko sirćeta, punjenih tortelinija, Lambrusco vina, koji je ispunjen nekim od najboljih restorana na svetu, za koje veći deo ljudi nikada nije ni čuo. Zapravo, jedan od ovih restorana, Osteria Francescana, bio je proglašen za najbolji restoran sveta prošle godine.

Za one koji nisu toliki gurmani i traže nešto drugo od svog odmora, tu su automobili. Ferrari muzej nalazi se nadomak Modene, u obližnjem Maranelu, gde svakako možete videti sve modele ovog brenda – od onih najstarijih pionira autoindustrije, pa do novih remek dela visoke automobilske tehnologije.

Ovaj grad poznat je u celom svetu, jer su u njemu rođene brojne poznate ličnosti, poput Enza Ferarija i Lučijana Pavarotija. Tokom perioda od četrdeset godina, Modena je postao jedan od najbogatijih i najnaprednijih gradova Italije – on sadrži dugačke biciklističke staze, brojne bioscope, velelepne biblioteke i neke od najstarijih evropskih univerziteta.

Modena je svakako na dobroj geografskoj lokaciji – nalazi se u samoj sredini doline Po, jednoj od najnaprednijih regija čitavog kontinenta, i kroz nju prolaze glavne trgovačke rute koje povezuju severnu Evropu sa Sredozemnim morem.

Takođe, Modena se nalazi na raskršću Brenner autoputa i Autostrada del Sole. Turisti iz čitavog sveta posećuju ovaj grad kako bi se divili njegovom umetničkom blagu – tu je katedrala koja datira iz 12.veka, remek dela italijanske romaneskne umetnosti, kao i Piazza Grande i Ghirlandina toranj. Sve to, ovaj grad čini veoma lepim na kompleksan način.

Pored Ferrari muzeja, u Modeni se nalaze fabrike Ferrari, Maserati i Pagani Zonda brendova, a turisti mogu posetiti neku od brojnih privatnih kolekcija i muzeja, kao što je Museum Enzo Ferrari, Paninin Car Collection, Stanguellini i mnogi drugi.

U svakom slučaju, kada krenete kući, nemojte zaboraviti da kupite balzamiko sirće, parmigiano reggiano i flašu čuvenog Lambrusco vina. Verujemo da ćete brzo poželeti da se vratite nazad, po svoju dozu stare i nove Italije u jednom mestu.

Luxury Experience