Internacionalna Svemirska Stanica postaje privatno odmaralište za bogate

NASA planira da pretvori Internacionalnu Svemirsku Stanicu u privatnu destinaciju za odmor za komercijalne putnike, kako javlja CNBC…

Svemirska agencija planira da pošalje ISS u penziju do kraja ove decenije i trenutno procenjuje predloge različitih kompanija koje žele da je transformišu u privatni smeštaj, što bi na godišnjem nivou donelo zaradu od milijardu dolara. Commercial LEO Destinations projekat koji je NASA lansirala ranije ove godine planira da dodeli do 400 miliona dolara u ugovorima za konstrukciju ovih privatnih stanica. Fil Mekalister, direktor NASA komercijalnih svemirskih letova, potvrdio je da je agencija već dobila oko “12 predloga različitih kompanija”.

ISS je stara više od 20 godina i dobila je odobrenje da ostane u funkciji do kraja 2024.godine. Ipak, po svemu sudeći, dobiće produženje životnog veka koje će trajati do kraja 2028.godine. Upravljanje ovom svemirskom stanicom košta oko 4 milijarde dolara na godišnjem nivou, zbog čega se NASA uvek trudi da pronađe način da podeli ili smanji ove troškove. Mekalister kaže da NASA želi da “bude jedan od mnogih korisnika, umesto primarnog sponzora i odgovornog za održavanje infrastructure” za stanice koje su u nižoj Zemljinoj orbiti. Sa rastućim interesovanjem za svemirski turizam, ISS se može pretvoriti u komercijalnu svemirsku destinaciju, kako se bliži svom datumu penzionisanja. Inače, ovo nije prvi put da NASa otkriva planove za komercijalizaciju ISS – pre nekoliko godina, oni su dodelili ugovor vredan 140 miliona dolara Axiom Space kompaniji, koji je uključivao konstrukciju privatnih modula koji će biti povezani sa ISS.

Ova godina će biti upamćena u istoriji kao važan trenutak za komercijalne svemirske letove. VirginGalactic postala je prva svemirska turistička kompanija koja je kompletirala suborbitalni let ranije ove godine, sa ser Ričardom Brensonom u njemu, pretekavši Džefa Bezosa i njegovu Blue Origin kompaniju za samo nekoliko dana. I dok su ove kratkotrajne svermiske ekskurzije veoma važne, moramo pomenuti i činjenicu da je SpaceX uspešno lansirao svoju sasvim komercijalnu misiju Inspiration4, koja je provela tri dana u Zemljinoj orbiti. Zapravo, investitori su uložili više od 9 milijardi dolara u privatne kompanije koje se bave svemirskim turizmom, što nam samo potvrđuje da je ovo grana koja će se tek razvijati.

Povezane teme