VITALIE IZ TAITTINGER ŠAMPANJCA

Elegantna naslednica jedne od najboljih kuća šampanjca, Vitalie Taittinger govori o svom životu na selu i luksuznom šampanjcu…

Od svih tronova koje bi smo želeli da nasledimo, onaj koji pripada Francuskoj kući Šampanjca mora biti na vrhu naše liste ( možda vezan samo dijamantskom dinastijom ili svetskim lancem luksuznih hotela na plaži). Pripremite se da pozelenite: Vitalie Taittinger nije samo umetnički direktor njenog ogromnog porodičnog brenda šampanjca. Ona takođe živi idiličnim životom na francuskom selom i poseduje neverovatnu količinu šarma i gracioznosti ( kao dodatak toga što je apsolutno prelepa). Majka dvoje dece je veoma ozbiljna kada odvaja vreme za uživanje u životu, koje, za nju, uključuje proizvodnju nekih od najboljih šampanjaca sveta.

Elizabet Strit: Šta izdvaja vaš porodični šampanjac?

Vitalie Taittinger: Šampanjac Taittinger je sada najveća epoimna kuća Šampanjca. U Šampanji, možete i dalje pronaći kuće šamšanjca koje vode porodice, ali vlasnici nemaju isto ime kao brend koji proizvode. Za nas, naše ime na flašama našeg šampanjca znači ubacivanje duše, strasti i vrednosti u svaku flašu Taittingera. 

ES: Objasnite nam kako da pijemo Šampanjac na Taittinger način, uz savršenu večeru.

VT: Za početak, uživajte u Brut la Franciase sa posoljenim lisnatim testom – to je klasična kombinacija koju ja volim. Šampanjac mora biti serviran hladan, oko 10 stepeni Celzijusa, a pecivo treba biti posluženo pravo iz rerne. Udobno je, jednostavno i slatko.

Onda nastavite sa malom salatom od potočarke, parmezanom i pasiranim kruškama. Prelijte je maslinovim uljem, malo soka od limuna i mrvljenim biberom, i uparite sa čašom Prelude Grands  Crus, serviranim sa temperaturom od oko 12 stepeni. To je dobra kombinacija kiselosti, svežine i iskrenosti.

Za veliko finale, servirajte Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2004 sa jastogom koji je delikatno skuvan u laganoj slatkoj pavlaci, kao i jednostavni rižoto sa parmezanom. To je predivna, kraljevska kombinacija!

ES: Zašto bi trebalo redovno uživati u čaši šampanjca?

VT: Svakako treba redovno da uživate u čaši šampanjca, kaki bi ste zapamtili da u životu treba uživati! Ovih dana, svi smo sto posto posvećeni našim poslovima, tako da moramo izdvojiti vreme u našem privatnom životu kako bi uspeli da uživamo u ritmu života. Šampanjac vas opušta i dozvoljava vam da budete ono što jeste.

ES: Zbog čega volite ono što radite? 

VT: Ponosna sam što radim sa bratom i ocem kako bi smo nastavili izgradnju ove predivne porodične istorije. Kao drugo, imam utisak da smo na veoma dobroj misiji. Kada ljudi dođu u posetu Taittingeru, oni traže sreću. Kada podelimo čašu šampanjca sa gostima, oni nama daju deo njihovog sveta – to je kao da putujemo kroz njih i sa njima. Kada nas ostave, uvek odu sa osmesima na licu, i mislim da naš svet usrećuje ljude, pa koji bi onda posao bio bolji od ovog? I na kraju, zaista volim šampanjac!

ES: Koje su najbolje stvari kada govorimo o odrastanju vaše dece na selu, umesto u velikom gradu? 

VT: Imamo više vremena. Zaista ima manje stresa u gradu poput Reimsa nego u Parizu. Blizu smo svemu i možemo do svega doći peške – daje vam određeni osećaj slobode. Dodatno, ubeđena sam da deca postaju nezavisnija, što više slobodnog prostora oko sebe imaju. Oni istražuju, imaju svoje posebne prostore, i uvek su blizu prirode.

ES: Čime bi ste se bavili da ne provodite dane u kreiranju Taittinger Šampanjca?

VT: I dalje bih živela na selu, i opet bih osnovala svoju kompaniju ni iz čega – korak po korak, deo po deo, polako i bez žurbe kako bih stvorila nešto prelepo. 

ES: Američke mame dosta vremena pričaju o usklađivanju posla i doma. Da li mislite da postoji razlika po tom pitanju u Francuskoj? 

VT: Nisam sigurna da govorimo o tome u Francuskoj, ali uveravam vas da razmišljamo o tome. Izazov je biti žena sa karijerom i decom – uvek pokušavate da se podelite na dva dela. Morate pronaći balans između vremena i ljubavi koje posvećujete vašoj deci i vašem poslu. Na kraju dana, ako ne želite da se osećate kao rob bilo kom od ta dva, morate izdvojiti vreme za očuvanje vašeg privatnog života. 

ES: Šta radite sa svojom decom kada niste na poslu? 

VT: Volim da jednostavno provodim vreme sa njima. Nisam tip žene koja organizuje veliki plan sa dosta aktivnosti po nekom rasporedu – radim ono što oni žele. Pravimo kolače, igramo se igračkama, pričam im strašne priče o duhovima, golicam ih, učimo, igramo se u bašti, ili ja jednostavno sedim u blizini i posmatram ih kako se sami igraju. Ponekad vozom ili metroom odemo da posetimo neke prijatelje. To veoma volim jer su oni veoma radoznali i postavljaju zabavna pitanja! Mislim das am ista kao i većina majki – koristim sve vreme koje imam sa svojom decom na najbolji način koji umem.

Luxury Experience