Veuve Clicquot brend spustio je stotine boca šampanjca u dubine Baltičkog mora, zarad jednog interesantnog eksperimenta…
Ovaj eksperiment proverava sazrevanje vina u bocama, a takođe je posvećen obeležavanju pronalaska boca vina u istom ovom području, koje su bile na brodu koji je potonuo. Tri stotine regularnih i pedeset magnum boca šampanjca, smeštene u posebno napravljenom podvodnom podrumu, koji nosi naziv Aland Vault po potopljenom brodu u blizini obale Finske, biće zatvorene u tom prostoru 50 godina.
Tokom 2010.godine, moreplovci su u blizini autonomnog finskog arhipelaga Aland pronašli više od 165 boca šampanjca brendova Veuve Clicquot, Heidsieck & Co i Juglar, na morskom dnu, u olupini broda koji potiče iz perioda između 1825. i 1830.godine. Tokom ove ekspedicije pronađene su boce iz perioda 1839.godine, koje su savršeno očuvane.
Ove flaše Veuve Clicquot šampanjca koje su namerno potopljene, leže na 40 metara ispod površine vode, gde će ih nadgledati majstori pravljenja šampanjca i povremeno proveravati zbog ukusa. Veuve Clicquot je poslednja vinarija u nizu koja eksperimentiše sa podvodnim sazrevanjem vina. Druge vinarije koje su se upustile u ovakve ekspedicije su Mira iz Sjedinjenih Država i Larrivet Haut-Brion iz Bordoa.
Kakvog će ukusa Veuve Clicquot šampanjac biti nakon 50 godina pod vodom ne znamo, ali znamo da Baltičko more nudi optimalne i jedinstvene uslove za sazrevanje vina, zbog svog niskog saliniteta i konstantne temperature od 4 stepena Celzijusa.