Preko 100 miliona flaša šampanjca propada zbog korona virusa

Industrija šampanjca pati zbog posledica pandemije korona virusa, sa malo povoda za zdravicu…

Sa pandemijom korona virusa koja je okupirala čitav svet, ljudi se nisu zabavljali slavljeničkim zdravicama, jer je većina okupljanja koji su inače povodi za to, otkazana. To je po svemu sudeći snažno pogodilo francusku regiju Šampanja, pa proizvođači penušavog napitka mogu samo sa bolom u srcu da gledaju milione flaša viška u svom inventaru, brinući o svojoj neizvesnoj budućnosti.

Prema navodima, proizvođači šampanjca su već sada u gubitku od 2 milijarde dolara u prodaji za ovu godinu, što je kako oni kažu, gore nego za vreme Velike Depresije. Procenjuje se da će neverovatnih 100 miliona flaša ostati neprodato i u podrumima u čitavoj ovoj regiji do kraja godine. Zvanični Komitet šampanjca, koji se prepoznaje po svom akronimu CIVC, sada pravi važne korake kako bi se izbegla dodatna šteta u ovoj industriji, poput reevaluiranja marketinških strategija.

Jedna od tih mera već sada podiže uzbunu pre svoje zvanične najave. Očekuje se da će ova grupa ograničiti proizvodnju, kako bi se kontrolisala berba, što bi najverovatnije dovelo do uništavanja grožđa kakvo je do sada neviđeno.

“Moramo da uništimo grožđe i za to moramo da platimo”, izjavio je Anslem Selose, proizvođač iz ovog dela sveta i član CIVC. “To se može opisati samo kao katastrofa. Šampanjac čak ni tokom svetskih ratova nije doživeo nešto ovako. Nikada nismo doživeli ovoliki pad u prodaji. Preko 100 miliona boca nije prodato”, dodao je.

Užasnoj situaciji dodatno doprinosi i neizvesni kraj priče. Bez garancije vezane za poboljšanje situacije, praktično je nemoguće planirati put oporavka. Prema navodima, insajderi iz ove industrije veruju da će se sa efektima pandemije boriti i nekoliko godina.

“Šampanjac je preživeo svaki rat i to ne sme biti zaboravljeno. Iz svake krize, videli smo izlaz. Za sada, izlaza nema, barem dok se ne pronađe vakcina i dok se svet ne vrati na noge”, izjavio je Pol-Fransoa Vranken, osnivač Vranken-Pommery Monopole.